Eendenborst met Kersen-Balsamicosaus

Eendenborst met Kersen-Balsamicosaus

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Voor de eendenborst:
    • 4 eendenborstfilets (ca. 200 g per stuk)
    • Zout en versgemalen peper
    • 1 el olijfolie
  • Voor de kersen-balsamicosaus:
    • 200 g kersen (vers of diepvries, ontpit)
    • 100 ml balsamicoazijn
    • 100 ml rode wijn
    • 1 el honing
    • 1 sjalot, fijngehakt
    • 1 el boter (om de saus te binden)
    • Zout en peper naar smaak
  • Bijgerechten:
    • 800 g geroosterde aardappelen
    • 400 g gesauteerde asperges

Bereidingswijze:

  1. Eendenborst voorbereiden:
    • Laat de eendenborstfilets 30 minuten op kamertemperatuur komen.
    • Snijd de vetkant kruislings in zonder het vlees te raken. Wrijf in met zout en peper.
  2. Eendenborst bakken:
    • Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur.
    • Leg de eendenborst met de vetkant naar beneden in de pan en bak 6-8 minuten tot het vet krokant is.
    • Draai de filets om en bak nog 2-3 minuten voor een rosé binnenkant.
    • Haal uit de pan, wikkel in aluminiumfolie en laat rusten.
  3. Kersen-balsamicosaus maken:
    • Gebruik dezelfde pan en fruit de sjalot tot glazig.
    • Voeg de balsamicoazijn en rode wijn toe en laat inkoken tot ongeveer de helft.
    • Voeg de kersen en honing toe en laat nog enkele minuten zachtjes koken.
    • Monteer de saus met een klontje boter en breng op smaak met zout en peper.
  4. Bijgerechten klaarmaken:
    • Rooster de aardappelen in de oven met olijfolie, zout en peper gedurende 25 minuten op 200°C.
    • Sauteer de asperges kort in olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
  5. Serveren:
    • Snijd de eendenborstfilets in dunne plakjes en leg ze op een bord.
    • Lepel de kersen-balsamicosaus over het vlees.
    • Serveer met geroosterde aardappelen en gesauteerde asperges.
    • Garneer met verse tijm en enkele kersen voor een verfijnde presentatie.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print