Eendenborst met Sinaasappelsaus en Pompoenpuree

Eendenborst met Sinaasappelsaus en Pompoenpuree

Ingrediƫnten voor 4 personen:

Voor de eendenborst:
  • 2 eendenborstfilets (ongeveer 200 g per stuk)
  • Zout en versgemalen peper
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 takjes verse tijm
Voor de sinaasappelsaus:
  • 2 sinaasappels (sap en rasp)
  • 1 eetlepel honing
  • 150 ml kippenbouillon
  • 50 ml witte wijn of sinaasappellikeur (bijv. Cointreau)
  • 1 eetlepel koude boter
  • Zout en peper naar smaak
Voor de pompoenpuree:
  • 500 g pompoen (geschild en in blokjes gesneden)
  • 2 eetlepels boter
  • 100 ml room
  • Zout, peper en een snufje nootmuskaat
Garnering:
  • Geroosterde babyworteltjes of andere wintergroenten
  • Verse tijm

Bereiding:

1. Pompoenpuree maken:

  1. Kook de pompoenblokjes in gezouten water tot ze gaar zijn (ongeveer 10-12 minuten). Giet ze goed af.
  2. Pureer de pompoen met een staafmixer of keukenmachine. Voeg de boter en room toe en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  3. Houd de puree warm terwijl je de rest bereidt.

2. Eendenborst bakken:

  1. Maak ruitvormige inkepingen in de vetlaag van de eendenborst (niet in het vlees). Kruid beide kanten met zout en peper.
  2. Leg de eendenborstfilets in een koude koekenpan met de vetkant naar beneden. Zet het vuur middelhoog en bak 6-8 minuten, zodat het vet smelt en de huid krokant wordt.
  3. Draai de eendenborst om en bak nog 2-3 minuten aan de vleeskant. Voeg de tijm toe en bedruip het vlees met het gesmolten vet.
  4. Haal de filets uit de pan, dek losjes af met aluminiumfolie en laat 5-10 minuten rusten.

3. Sinaasappelsaus bereiden:

  1. Giet het overtollige vet uit de pan waarin de eendenborst is gebakken. Voeg het sinaasappelsap, de rasp, honing, kippenbouillon en witte wijn toe.
  2. Breng het geheel aan de kook en laat de saus inkoken tot hij licht stroperig is. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten.
  3. Roer de koude boter door de saus om hem mooi te laten glanzen. Breng op smaak met zout en peper.

4. Serveren:

  1. Snijd de eendenborst in dunne plakken en verdeel deze over de borden.
  2. Schep een royale lepel pompoenpuree naast de eend en giet de sinaasappelsaus er subtiel overheen.
  3. Garneer met geroosterde babyworteltjes en enkele takjes verse tijm.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print