Fazant met Gekarameliseerde Uien en Madeira-saus

Fazant met Gekarameliseerde Uien en Madeira-saus

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Voor de fazant:
    • 2 fazanten (schoongemaakt, met borst en bout intact)
    • 2 el olijfolie
    • 2 el boter
    • 2 takjes tijm
    • Zout en versgemalen peper
  • Voor de gekarameliseerde uien:
    • 2 grote uien, in dunne ringen gesneden
    • 2 el boter
    • 1 el suiker
    • 1 el balsamicoazijn
  • Voor de Madeira-saus:
    • 1 sjalot, fijngehakt
    • 150 ml Madeira-wijn
    • 150 ml wildfond
    • 1 el tomatenpuree
    • 1 el boter (om de saus te binden)
    • Zout en peper naar smaak
  • Bijgerechten:
    • 800 g aardappelpuree
    • 400 g geroosterde wortelen en pastinaak

Bereidingswijze:

  1. Fazant bereiden:
    • Verwarm de oven voor op 180°C.
    • Dep de fazanten droog en wrijf ze in met zout, peper en olijfolie.
    • Verhit boter in een ovenbestendige braadpan en braad de fazanten rondom goudbruin.
    • Voeg tijm toe en zet de pan in de oven. Rooster 25-30 minuten, bedruip regelmatig met het braadvet.
  2. Gekarameliseerde uien maken:
    • Verhit boter in een koekenpan en voeg de uien toe.
    • Strooi suiker erover en bak 10-15 minuten op laag vuur tot de uien zacht en goudbruin zijn.
    • Voeg balsamicoazijn toe en roer goed door. Zet apart.
  3. Madeira-saus maken:
    • Gebruik dezelfde pan als de fazant en fruit de sjalot in het achtergebleven vet.
    • Voeg Madeira-wijn en tomatenpuree toe en laat inkoken tot ongeveer de helft.
    • Voeg wildfond toe en laat opnieuw reduceren.
    • Monteer de saus met een klontje boter en breng op smaak met zout en peper.
  4. Bijgerechten klaarmaken:
    • Bereid de aardappelpuree volgens je favoriete recept.
    • Rooster de wortelen en pastinaak in de oven met olijfolie, zout en peper gedurende 25 minuten op 200°C.
  5. Serveren:
    • Snijd de fazant in porties (borst en bout) en leg deze op warme borden.
    • Schep de gekarameliseerde uien erop en lepel de Madeira-saus eroverheen.
    • Serveer met aardappelpuree en geroosterde groenten.
    • Garneer met een takje tijm voor een elegante afwerking.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print