Gebakken Heilbot met Beurre Noisette en Geroosterde Hazelnoten
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de heilbot:
4 heilbotfilets (ongeveer 150-200 g per stuk, zonder vel)
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel roomboter
Zout en peper naar smaak
Voor de beurre noisette:
100 g roomboter (ongezouten)
50 g geroosterde hazelnoten (grof gehakt)
1 eetlepel citroensap
Verse peterselie (fijngehakt, voor garnering)
Voor de bijgerecht-puree:
500 g knolselderij of pastinaak (geschild en in blokjes)
200 ml room
2 eetlepels roomboter
Zout, peper en nootmuskaat naar smaak
Bereiding:
1. Puree bereiden:
Kook de knolselderij of pastinaak in een pan met gezouten water in ongeveer 10-12 minuten gaar.
Giet af en pureer met een staafmixer. Voeg de room en roomboter toe en breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
Houd de puree warm terwijl je de heilbot en saus bereidt.
2. De beurre noisette maken:
Smelt de boter in een steelpannetje op middelhoog vuur. Laat de boter rustig smelten en vervolgens lichtbruin kleuren. Wacht tot je een nootachtige geur ruikt (dit is beurre noisette).
Haal de pan van het vuur en roer het citroensap erdoor. Voeg de geroosterde hazelnoten toe en houd warm.
3. De heilbot bakken:
Dep de heilbotfilets droog met keukenpapier en breng op smaak met zout en peper.
Verhit de olijfolie en boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Leg de heilbotfilets in de pan en bak 3-4 minuten aan één kant tot ze goudbruin zijn. Draai de filets voorzichtig om en bak nog 2-3 minuten. De vis moet stevig maar sappig zijn.
4. Serveren:
Schep een mooie quenelle puree op het bord en leg de heilbotfilet ernaast.
Lepel royaal de beurre noisette met de geroosterde hazelnoten over de heilbot.
Garneer met fijngehakte peterselie en eventueel wat extra hazelnoten voor een knapperige touch.