Plaats het blik kokosmelk een nacht in de koelkast zodat de room en het water zich scheiden.
Schep de stevige kokosroom uit het blik en doe deze in een kom (bewaar het water voor een smoothie of ander gebruik).
Klop de kokosroom met de poedersuiker en vanille-extract met een mixer tot een luchtige, romige structuur.
Zet de kokosroom terug in de koelkast tot gebruik.
2. De ananas karamelliseren:
Schil de ananas en snijd deze in plakken van ongeveer 1-2 cm dik. Verwijder de harde kern met een kleine steekvorm of mes.
Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de suiker toe en laat het karamelliseren tot het licht goudbruin kleurt.
Voeg de ananasschijven toe en bak ze 2-3 minuten per kant, tot ze goudbruin en gekaramelliseerd zijn.
Besprenkel met honing, vanille-extract en eventueel de rum. Laat het nog 1 minuut karamelliseren en draai de ananas voorzichtig om zodat beide kanten glanzend zijn.
3. Serveren:
Plaats de warme gekaramelliseerde ananasschijven op borden.
Schep een royale toef kokosroom naast of bovenop de ananas.
Garneer met geroosterde kokosvlokken en een takje verse munt voor een feestelijke uitstraling.