Gekonfijte Eendenpoot met Sinaasappelglazuur

Gekonfijte Eendenpoot met Sinaasappelglazuur

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Voor de gekonfijte eendenpoot:
    • 4 eendenpoten
    • 2 takjes tijm
    • 2 teentjes knoflook, gekneusd
    • 200 g eendenvet of zonnebloemolie
    • Zout en peper
  • Voor het sinaasappelglazuur:
    • 150 ml sinaasappelsap (vers geperst)
    • 2 el honing
    • 1 el sinaasappelzest
    • 1 el balsamicoazijn
    • 1 tl maizena, opgelost in 2 el water
  • Bijgerechten:
    • 800 g aardappelpuree
    • 400 g geroosterde wintergroenten (zoals wortelen, pastinaak en spruitjes)

Bereidingswijze:

  1. Eendenpoot konfijten:
    • Verwarm de oven voor op 120°C.
    • Wrijf de eendenpoten in met zout, peper, tijm en knoflook.
    • Leg de poten in een ovenschaal en giet het eendenvet of de olie erover zodat ze volledig bedekt zijn.
    • Plaats de schaal in de oven en laat 2,5 tot 3 uur zachtjes garen tot het vlees mals is en makkelijk loskomt van het bot.
  2. Sinaasappelglazuur maken:
    • Doe het sinaasappelsap, honing, sinaasappelzest en balsamicoazijn in een steelpan.
    • Breng aan de kook en laat zachtjes inkoken tot de helft.
    • Voeg de opgeloste maizena toe en roer tot het glazuur licht gebonden is. Zet apart.
  3. Eendenpoot krokant maken:
    • Haal de eendenpoten uit het vet en dep ze droog.
    • Verwarm een koekenpan en bak de eendenpoten op middelhoog vuur tot de huid krokant is.
    • Bestrijk de poten met het sinaasappelglazuur en bak nog 2-3 minuten.
  4. Bijgerechten klaarmaken:
    • Bereid de aardappelpuree volgens je favoriete recept.
    • Rooster de wintergroenten in de oven met olijfolie, zout en peper gedurende 25 minuten op 200°C.
  5. Serveren:
    • Leg de gekonfijte eendenpoten op een bord.
    • Lepel het sinaasappelglazuur erover.
    • Serveer met een portie aardappelpuree en geroosterde groenten.
    • Garneer met een vleugje sinaasappelzest en verse kruiden zoals tijm.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print