Gevulde Kalkoen met Cranberrysaus en Geroosterde Groenten
Ingrediënten voor 6-8 personen:
Voor de kalkoen:
1 hele kalkoen (ongeveer 4-5 kg)
50 g boter (op kamertemperatuur)
2 eetlepels olijfolie
Zout en peper naar smaak
2 takjes verse rozemarijn
2 takjes verse tijm
1 citroen (in partjes gesneden)
4 teentjes knoflook (gehalveerd)
Voor de vulling:
200 g broodkruim of stukjes oud brood
100 g kastanjes (voorgekookt en grof gehakt)
1 ui (gesnipperd)
2 stengels bleekselderij (fijngehakt)
2 teentjes knoflook (fijngesneden)
1 eetlepel verse peterselie (fijngehakt)
1 theelepel gedroogde salie
100 ml kippenbouillon
2 eetlepels boter
Voor de cranberrysaus:
200 g verse cranberry’s
100 g suiker
Sap van 1 sinaasappel
1 kaneelstokje (optioneel)
Voor de geroosterde groenten:
500 g aardappelen (in partjes gesneden)
300 g wortels (in stukken gesneden)
300 g spruitjes (gehalveerd)
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel gedroogde tijm
Zout en peper naar smaak
Bereiding:
1. De vulling voorbereiden:
Smelt 2 eetlepels boter in een pan en fruit de ui, knoflook en bleekselderij tot ze zacht zijn.
Voeg het broodkruim, de gehakte kastanjes, peterselie, salie en kippenbouillon toe. Roer goed door tot alles goed gemengd is en laat afkoelen.
2. De kalkoen vullen en kruiden:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Wrijf de kalkoen in met boter, olijfolie, zout en peper. Vul de buikholte met de vulling, partjes citroen, knoflook, rozemarijn en tijm.
Bind de poten van de kalkoen samen met keukentouw zodat de vulling op zijn plek blijft.
3. Kalkoen braden:
Leg de kalkoen in een braadslede. Giet een klein beetje water (ongeveer 200 ml) in de bodem van de braadslede om uitdrogen te voorkomen.
Dek de kalkoen losjes af met aluminiumfolie en braad hem 2,5 tot 3 uur in de oven. Verwijder het folie in het laatste half uur voor een goudbruine korst.
Bedruip de kalkoen regelmatig met het braadvocht. Controleer of hij gaar is (de kerntemperatuur moet 75°C zijn).
4. De cranberrysaus maken:
Combineer de cranberry’s, suiker, sinaasappelsap en het kaneelstokje in een steelpan.
Breng het aan de kook en laat 10-15 minuten zachtjes pruttelen tot de cranberry’s openbarsten en de saus dikker wordt. Laat afkoelen.
5. Geroosterde groenten bereiden:
Meng de aardappelen, wortels en spruitjes met olijfolie, gedroogde tijm, zout en peper.
Verspreid de groenten op een bakplaat en rooster ze 45-50 minuten in de oven naast de kalkoen tot ze goudbruin en krokant zijn.
6. Serveren:
Snijd de kalkoen in mooie plakken en serveer met de vulling, cranberrysaus en geroosterde groenten.
Garneer met verse rozemarijntakjes en wat extra cranberry’s voor een feestelijke presentatie.