Gevulde Parelhoen met Truffel en Paddenstoelenroomsaus
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de parelhoen en vulling:
1 hele parelhoen (ongeveer 1,2-1,5 kg)
2 eetlepels olijfolie
50 g boter
Zout en peper naar smaak
1 takje rozemarijn en tijm (voor in de parelhoen)
Voor de vulling:
200 g gemengde paddenstoelen (bijv. shiitake, kastanjechampignons, fijngehakt)
1 kleine ui (fijngesnipperd)
2 teentjes knoflook (fijngesneden)
2 eetlepels truffeltapenade of truffelolie
1 sneetje oud brood (verkruimeld)
1 ei
1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
Zout en peper naar smaak
Voor de paddenstoelenroomsaus:
200 g gemengde paddenstoelen (in plakjes)
1 sjalot (fijngesnipperd)
1 teentje knoflook (fijngesneden)
100 ml witte wijn
300 ml kippenbouillon
150 ml room
1 eetlepel truffeltapenade (optioneel)
1 eetlepel boter
Zout en peper naar smaak
Garnering:
Verse tijm of peterselie
Geroosterde babyworteltjes en spruitjes
Bereiding:
1. De vulling voorbereiden:
Verhit de boter in een koekenpan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
Voeg de fijngehakte paddenstoelen toe en bak tot het vocht verdampt is.
Roer de truffeltapenade, broodkruim en peterselie door het mengsel. Haal van het vuur en laat iets afkoelen.
Meng het ei erdoor, breng op smaak met zout en peper en zet apart.
2. De parelhoen vullen en braden:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vul de binnenkant van de parelhoen met het paddenstoelen-truffelmengsel. Bind de poten van de parelhoen bij elkaar met keukentouw zodat de vulling goed blijft zitten.
Bestrijk de parelhoen met olijfolie, leg de takjes rozemarijn en tijm erop en breng royaal op smaak met zout en peper.
Verhit 2 eetlepels boter in een grote ovenvaste pan en bak de parelhoen rondom goudbruin aan.
Plaats de pan in de oven en braad de parelhoen 45-55 minuten. Bedruip regelmatig met het braadvocht.
3. De paddenstoelenroomsaus bereiden:
Smelt de boter in een pan en fruit de sjalot en knoflook zachtjes.
Voeg de gesneden paddenstoelen toe en bak tot ze goudbruin zijn.
Blus af met de witte wijn en laat het geheel 2-3 minuten inkoken.
Voeg de kippenbouillon toe en laat verder inkoken tot de saus wat indikt.
Roer de room en eventueel de truffeltapenade erdoor en breng op smaak met zout en peper. Houd de saus warm.
4. Serveren:
Haal de parelhoen uit de oven en laat 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
Snijd de parelhoen in mooie stukken en serveer met de paddenstoelenroomsaus.
Maak het gerecht af met geroosterde babyworteltjes, spruitjes en verse tijm voor een feestelijke presentatie.