Griekse Gevulde Tomaten (Yemista)

Griekse Gevulde Tomaten (Yemista)

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de gevulde tomaten:
  • 4 grote rijpe tomaten
  • 150 g rijst (kortkorrelige rijst zoals arborio)
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 courgette, geraspt
  • 1 wortel, geraspt
  • 50 g rozijnen (optioneel, voor een zoet tintje)
  • 1 handje verse peterselie, fijngehakt
  • 1 handje verse munt, fijngehakt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 100 ml groentebouillon
  • Zout en peper, naar smaak
Voor de topping:
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel olijfolie
Optioneel bijgerecht:
  • Geroosterde aardappelen of een frisse Griekse salade

Bereiding:

1. Tomaten uithollen:

  • Snijd voorzichtig de bovenkant van elke tomaat af (bewaar de kapjes).
  • Hol de tomaten voorzichtig uit met een lepel en bewaar het vruchtvlees in een kom. Zet de uitgeholde tomaten opzij in een ovenschaal.

2. De vulling bereiden:

  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak de ui en knoflook 2-3 minuten tot ze glazig zijn.
  • Voeg de geraspte wortel en courgette toe en bak 3-4 minuten mee.
  • Roer de rijst erdoor en voeg het tomatenvruchtvlees en de groentebouillon toe. Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de vulling 10 minuten zachtjes koken tot de rijst halfgaar is. Roer de gehakte peterselie, munt en rozijnen erdoor.

3. Tomaten vullen:

  • Vul de uitgeholde tomaten met het rijstmengsel tot net onder de rand.
  • Plaats de kapjes van de tomaten terug op de gevulde tomaten.
  • Besprenkel met olijfolie en strooi het paneermeel over de kapjes voor een krokante topping.

4. Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet de gevulde tomaten in de ovenschaal en besprenkel met wat extra olijfolie. Voeg eventueel wat water of bouillon toe aan de bodem van de schaal.
  • Bak de tomaten 40-45 minuten in de oven tot ze zacht zijn en de rijst gaar is.

5. Serveren:

  • Serveer de Yemista warm, gegarneerd met extra peterselie. Combineer met geroosterde aardappelen of een frisse Griekse salade.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print