Ga naar de inhoud
Home
Specials
Amuses
Cocktails
Kerstmis
Tapas
Halloween
Voorgerechten
Soepen
Hoofdgerechten
Dessert
Shop
Contact
Home
Specials
Amuses
Cocktails
Kerstmis
Tapas
Halloween
Voorgerechten
Soepen
Hoofdgerechten
Dessert
Shop
Contact
Griekse moussaka
Ingrediënten voor 6 personen:
Voor de aubergine-laag:
2-3 aubergines
, in plakken van 1 cm gesneden
3 eetlepels olijfolie
Zout en peper
, naar smaak
Voor de vleessaus:
500 g rundergehakt
1 grote ui
, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook
, fijngehakt
400 g tomatenblokjes
(blik)
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel kaneel
1 theelepel oregano
1 laurierblad
Zout en peper
, naar smaak
Voor de béchamelsaus:
50 g boter
50 g bloem
500 ml melk
50 g Parmezaanse kaas
, geraspt
2 eidooiers
Nootmuskaat
, naar smaak
Extra:
50 g geraspte kaas
(bijv. Parmezaan of feta)
Bereiding:
1.
Aubergines voorbereiden:
Bestrooi de plakken aubergine met zout en laat ze
30 minuten
uitlekken op keukenpapier. Dit haalt de bitterheid eruit.
Spoel ze kort af, dep ze droog en bestrijk met olijfolie.
Bak de plakken aubergine in een grillpan of oven tot ze zacht en goudbruin zijn (ongeveer
5-7 minuten
per kant).
2.
De vleessaus maken:
Verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook
3 minuten
.
Voeg het gehakt toe en bak rul tot het mooi bruin is.
Roer de tomatenblokjes, tomatenpuree, kaneel, oregano, en het laurierblad erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Laat de saus
20 minuten
zachtjes pruttelen tot deze is ingedikt.
3.
De béchamelsaus maken:
Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Voeg de bloem toe en roer goed met een garde voor een gladde roux.
Giet beetje bij beetje de melk erbij terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen.
Laat de saus indikken tot een romige textuur en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Haal de pan van het vuur, voeg de Parmezaanse kaas toe en roer de eidooiers erdoor.
4.
Moussaka samenstellen:
Verwarm de oven voor op
180°C
.
Vet een ovenschaal in en leg een laag aubergineplakken op de bodem.
Schep de vleessaus erover en spreid gelijkmatig uit.
Bedek met nog een laag aubergines en giet de béchamelsaus erover. Strijk glad en bestrooi met geraspte kaas.
5.
Bakken:
Bak de moussaka in de oven gedurende
40-45 minuten
, tot de bovenkant mooi goudbruin is.
Laat de moussaka
10 minuten
rusten voor het serveren, zodat hij beter snijdt.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email