Griekse moussaka

Griekse moussaka

Ingrediënten voor 6 personen:

Voor de aubergine-laag:
  • 2-3 aubergines, in plakken van 1 cm gesneden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper, naar smaak
Voor de vleessaus:
  • 500 g rundergehakt
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400 g tomatenblokjes (blik)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel oregano
  • 1 laurierblad
  • Zout en peper, naar smaak
Voor de béchamelsaus:
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml melk
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 eidooiers
  • Nootmuskaat, naar smaak
Extra:
  • 50 g geraspte kaas (bijv. Parmezaan of feta)

Bereiding:

1. Aubergines voorbereiden:

  • Bestrooi de plakken aubergine met zout en laat ze 30 minuten uitlekken op keukenpapier. Dit haalt de bitterheid eruit.
  • Spoel ze kort af, dep ze droog en bestrijk met olijfolie.
  • Bak de plakken aubergine in een grillpan of oven tot ze zacht en goudbruin zijn (ongeveer 5-7 minuten per kant).

2. De vleessaus maken:

  • Verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook 3 minuten.
  • Voeg het gehakt toe en bak rul tot het mooi bruin is.
  • Roer de tomatenblokjes, tomatenpuree, kaneel, oregano, en het laurierblad erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de saus 20 minuten zachtjes pruttelen tot deze is ingedikt.

3. De béchamelsaus maken:

  • Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Voeg de bloem toe en roer goed met een garde voor een gladde roux.
  • Giet beetje bij beetje de melk erbij terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen.
  • Laat de saus indikken tot een romige textuur en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Haal de pan van het vuur, voeg de Parmezaanse kaas toe en roer de eidooiers erdoor.

4. Moussaka samenstellen:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een ovenschaal in en leg een laag aubergineplakken op de bodem.
  • Schep de vleessaus erover en spreid gelijkmatig uit.
  • Bedek met nog een laag aubergines en giet de béchamelsaus erover. Strijk glad en bestrooi met geraspte kaas.

5. Bakken:

  • Bak de moussaka in de oven gedurende 40-45 minuten, tot de bovenkant mooi goudbruin is.
  • Laat de moussaka 10 minuten rusten voor het serveren, zodat hij beter snijdt.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print