Groene Thee-Dashi Bouillon

Groene Thee-Dashi Bouillon

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 liter water
  • 2 theezakjes of 2 theelepels losse groene thee (bij voorkeur Sencha of Gyokuro)
  • 10 g kombu (gedroogd zeewier)
  • 10 g katsuobushi (bonitovlokken)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel mirin
  • Optionele vulling:
    • 100 g shiitake of champignons, in dunne plakjes
    • 100 g tofu, in blokjes
    • Dun gesneden wortel, prei of paksoi
    • Rijstnoedels of udon

Bereiding:

  1. Dashi maken:
    • Voeg de kombu toe aan het water en laat 30 minuten weken.
    • Zet de pan op middelhoog vuur en verwarm het mengsel tot net onder het kookpunt (niet laten koken).
    • Haal de kombu eruit, voeg de katsuobushi toe en laat 5 minuten trekken.
    • Zeef de bouillon om de bonitovlokken te verwijderen.
  2. Groene thee toevoegen:
    • Zet de groene thee apart door de theezakjes of losse thee 2 minuten te laten trekken in een klein kommetje met heet water (80°C, niet kokend).
    • Voeg de thee toe aan de dashi-bouillon en roer goed door.
  3. Bouillon op smaak brengen:
    • Voeg sojasaus en mirin toe aan de bouillon.
    • Proef en pas de smaak aan met extra sojasaus of mirin, indien nodig.
  4. Optionele vulling koken:
    • Voeg de shiitake, tofu, en groenten toe aan de bouillon en laat 5 minuten zachtjes koken.
    • Als je noedels gebruikt, kook deze apart en voeg ze toe vlak voor het serveren.
  5. Serveren:
    • Schep de bouillon in kommen en vul met de vulling naar keuze.
    • Garneer met verse koriander, sesamzaadjes of een drupje sesamolie.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print