Ham-en-bonensoep met tijm

Ham-en-bonensoep met tijm

Ingrediƫnten voor 4 personen:

  • 300 g gekookte ham, in blokjes
  • 400 g witte bonen (uit blik, uitgelekt en afgespoeld)
  • 1 wortel, in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 750 ml groentebouillon
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel gedroogde tijm (of 2 takjes verse tijm)
  • 1 laurierblad
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper, naar smaak
Voor garnering:
  • Verse peterselie, fijngehakt
  • Knapperig brood of croutons

Bereidingswijze:

1. Basis maken
  1. Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de ui, knoflook, wortel en bleekselderij toe en bak deze zachtjes tot ze glazig zijn.
2. Tomatenpuree en kruiden toevoegen
  1. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee om de smaak vrij te laten komen.
  2. Roer de tijm en het laurierblad door het mengsel.
3. Bouillon en bonen toevoegen
  1. Giet de bouillon in de pan en voeg de witte bonen toe.
  2. Breng aan de kook en laat de soep 15 minuten zachtjes koken.
4. Ham toevoegen
  1. Voeg de blokjes ham toe en laat de soep nog 5-10 minuten sudderen.
  2. Verwijder het laurierblad en breng de soep op smaak met zout en peper.
5. Serveren
  1. Schep de soep in kommen en garneer met verse peterselie.
  2. Serveer met knapperig brood of croutons voor een complete maaltijd.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print