Heldere Groentebouillon met Kruidenolie

Heldere Groentebouillon met Kruidenolie

Ingrediƫnten voor 4 personen:

Voor de bouillon:
  • 2 wortels, in grove stukken
  • 2 stengels bleekselderij, in grove stukken
  • 1 grote ui, ongepeld en doormidden gesneden
  • 1 prei, in grove stukken
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 1 handvol peterselie (inclusief stelen)
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 2,5 liter water
  • Zout naar smaak
Voor de kruidenolie:
  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • 1 handvol verse basilicum, peterselie, of koriander
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Bouillon maken:
    • Verhit een grote soeppan zonder olie op middelhoog vuur.
    • Voeg de ui (met de snijkant naar beneden) toe en rooster deze tot hij donker kleurt, dit geeft de bouillon een diepere smaak.
    • Voeg de overige groenten, kruiden, en specerijen toe.
    • Giet het water erbij en breng aan de kook. Verlaag het vuur en laat 1,5 uur zachtjes sudderen.
  2. Zeef de bouillon:
    • Haal de pan van het vuur en zeef de bouillon door een fijne zeef of kaasdoek. Breng op smaak met zout.
    • Houd de bouillon warm totdat je deze serveert.
  3. Kruidenolie maken:
    • Doe de verse kruiden, knoflook, citroensap en olijfolie in een blender of gebruik een staafmixer. Mix tot een gladde olie.
    • Breng op smaak met zout en peper.
  4. Serveren:
    • Schep de heldere bouillon in kommen.
    • Druppel een beetje kruidenolie over de bouillon voor een verfijnde afwerking.
    • Garneer eventueel met een blaadje verse kruiden.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print