Hertenbiefstuk met Blauwe Bessensaus en Aardappelgratin

Hertenbiefstuk met Blauwe Bessensaus en Aardappelgratin

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Voor de hertenbiefstuk:
    • 4 hertenbiefstukken (ca. 180 g per stuk)
    • 2 el olijfolie
    • 1 el boter
    • Zout en versgemalen peper
  • Voor de blauwe bessensaus:
    • 200 g blauwe bessen (vers of diepvries)
    • 100 ml rode wijn
    • 50 ml wildfond
    • 1 el honing
    • 1 sjalot, fijngehakt
    • 1 el boter (om de saus te binden)
    • Zout en peper naar smaak
  • Voor de aardappelgratin:
    • 800 g vastkokende aardappelen, dun gesneden
    • 200 ml room
    • 100 ml melk
    • 1 teentje knoflook, fijngehakt
    • 100 g geraspte Gruyère kaas
    • Zout en peper naar smaak
  • Garnering:
    • Verse tijm en enkele blauwe bessen

Bereidingswijze:

  1. Aardappelgratin bereiden:
    • Verwarm de oven voor op 180°C.
    • Meng room, melk, knoflook, zout en peper in een kom.
    • Leg de aardappelschijfjes in een ovenschaal en giet het roommengsel erover. Bestrooi met Gruyère kaas.
    • Bak 45-50 minuten tot de bovenkant goudbruin en de aardappelen gaar zijn.
  2. Hertenbiefstuk bakken:
    • Laat de biefstukken 30 minuten op kamertemperatuur komen.
    • Verhit olijfolie en boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
    • Bak de biefstukken 2-3 minuten per kant voor een rosé binnenkant.
    • Haal uit de pan, wikkel in aluminiumfolie en laat rusten.
  3. Blauwe bessensaus maken:
    • Gebruik dezelfde pan en fruit de sjalot tot glazig.
    • Voeg de rode wijn toe en laat inkoken tot de helft.
    • Voeg de wildfond, blauwe bessen en honing toe en laat zachtjes pruttelen tot de saus dikker wordt.
    • Monteer de saus met boter en breng op smaak met zout en peper.
  4. Serveren:
    • Leg de hertenbiefstukken op warme borden.
    • Lepel de blauwe bessensaus eroverheen.
    • Serveer met een portie aardappelgratin.
    • Garneer met verse tijm en enkele blauwe bessen.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print