Hertenbiefstuk met rode wijnsaus

Hertenbiefstuk met rode wijnsaus

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de hertenbiefstuk:
  • 4 hertenbiefstukken (ongeveer 150 g per stuk)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel boter
  • 1 teentje knoflook, gekneusd
  • 1 takje tijm
  • Zout en peper, naar smaak
Voor de rode wijnsaus:
  • 250 ml rode wijn (bij voorkeur een volle, droge wijn)
  • 250 ml runderbouillon
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 eetlepel boter
  • 1 theelepel suiker
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel maïzena, opgelost in een beetje water
Voor erbij:
  • Gekookte of gebakken aardappelen of aardappelpuree
  • Geroosterde groenten zoals wortel, pastinaak, of spruitjes

Bereidingswijze:

1. Rode wijnsaus maken
  1. Smelt de boter in een steelpan op middelhoog vuur en fruit de sjalot zachtjes.
  2. Voeg de rode wijn, bouillon, suiker, tijm en laurierblad toe en breng aan de kook.
  3. Laat de saus 15-20 minuten inkoken tot de helft van het volume.
  4. Verwijder het laurierblad en tijm. Voeg de maïzena-oplossing toe om de saus iets te binden.
  5. Haal van het vuur en zet apart.
2. Hertenbiefstuk bereiden
  1. Haal de biefstukken 30 minuten voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
  2. Wrijf ze in met zout en peper.
  3. Verhit de olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak de biefstukken 2-3 minuten per kant voor medium-rare (afhankelijk van de dikte).
  4. Voeg de boter, knoflook en tijm toe aan de pan en bedruip het vlees met de gesmolten boter.
  5. Haal de biefstukken uit de pan en laat ze 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
3. Serveren
  1. Plaats de hertenbiefstuk op een bord en schep de rode wijnsaus erover of serveer apart.
  2. Serveer met aardappelen en geroosterde groenten.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print