Hertenoester in rode wijnsaus

Hertenoester in rode wijnsaus

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Voor de hertenoester:
    • 4 hertenoesters (circa 150 g per stuk)
    • 2 el olijfolie
    • 2 el boter
    • Zout en versgemalen peper
  • Voor de rode wijnsaus:
    • 1 sjalot, fijngehakt
    • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 250 ml rode wijn (bij voorkeur een volle, droge wijn)
    • 200 ml wildfond
    • 1 el tomatenpuree
    • 1 tl suiker
    • 1 takje tijm
    • 1 laurierblad
    • 2 el koude boter (om de saus te binden)
  • Bijgerechten:
    • 800 g aardappelgratin
    • 500 g gestoofde rode kool (met appel)

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiding:
    • Haal de hertenoesters een halfuur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
    • Verwarm de oven voor op 180°C om de aardappelgratin te bakken.
  2. Hertenoester bereiden:
    • Verhit de olijfolie en boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
    • Bestrooi de hertenoesters met zout en peper.
    • Bak de hertenoesters 2-3 minuten per kant, zodat ze een mooie bruine korst krijgen. Haal uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
  3. Rode wijnsaus maken:
    • Gebruik dezelfde pan waarin het vlees is gebakken (zonder het bakvet weg te gooien).
    • Fruit de sjalot en knoflook in het achtergebleven vet tot ze glazig zijn.
    • Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee.
    • Blus af met rode wijn en laat inkoken tot de helft.
    • Voeg de wildfond, suiker, tijm, en laurier toe en laat de saus zachtjes sudderen tot hij is ingedikt.
    • Zeef de saus en monteer met koude boter om deze een glanzende textuur te geven.
  4. Bijgerechten klaarmaken:
    • Plaats de aardappelgratin in de oven en bak volgens de verpakking.
    • Verwarm de gestoofde rode kool in een pan.
  5. Serveren:
    • Snijd de hertenoesters in plakjes en leg ze op warme borden.
    • Schenk de rode wijnsaus eroverheen.
    • Serveer met een portie aardappelgratin en gestoofde rode kool.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print