1 kg rijpe tomaten (of 2 blikken gepelde tomaten van 400 g)
200 g oud brood (bijvoorbeeld ciabatta of stokbrood)
1 grote ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
800 ml groentebouillon
Een handvol verse basilicum
4 eetlepels extra vergine olijfolie
Zout en peper, naar smaak
Optioneel: Parmezaanse kaas voor garnering
Bereiding:
Bereid de tomaten
Als je verse tomaten gebruikt: snijd een kruisje in de onderkant van de tomaten, dompel ze kort in kokend water, en pel het vel eraf. Snijd ze in grove stukken.
Als je tomaten uit blik gebruikt: giet ze af en hak ze grof.
Fruit de ui en knoflook
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote soeppan.
Bak de ui 3-4 minuten glazig en voeg daarna de knoflook toe. Bak nog 1 minuut mee.
Tomaten toevoegen
Voeg de tomaten toe aan de pan en laat ze ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur sudderen. Roer af en toe door.
Brood en bouillon
Scheur het oude brood in grove stukken en voeg het toe aan de tomaten.
Giet de bouillon erbij en roer goed door. Laat de soep 10-15 minuten zachtjes koken, zodat het brood de bouillon volledig kan opnemen.
Afmaken
Roer de soep stevig door zodat het brood en de tomaten goed mengen tot een dikke, rustieke structuur.
Breng op smaak met zout, peper en verse basilicum.
Serveren
Verdeel de soep over kommen, besprenkel met extra vergine olijfolie en garneer met verse basilicumblaadjes.
Serveer eventueel met wat geraspte Parmezaanse kaas en knapperig brood.