Italiaanse ossobuco met gremolata

Italiaanse ossobuco met gremolata

Ingrediƫnten voor 4 personen:

Voor de ossobuco:
  • 4 kalfsschenkels, met bot
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel boter
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 wortelen, in kleine blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 200 ml droge witte wijn
  • 400 g tomatenblokjes (uit blik)
  • 250 ml runder- of kalfsbouillon
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • Zout en peper, naar smaak
Voor de gremolata:
  • 1 citroen, rasp van
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
Voor erbij:
  • Risotto alla milanese, pasta of aardappelpuree
  • Verse groenten, zoals sperziebonen of een salade

Bereidingswijze:

1. Kalfsschenkel voorbereiden
  1. Dep de kalfsschenkels droog met keukenpapier en bestrooi ze met zout en peper.
  2. Bestuif ze licht met bloem en schud overtollige bloem af.
  3. Verhit de olijfolie en boter in een grote braadpan op middelhoog vuur. Bak de schenkels aan beide zijden goudbruin. Haal ze uit de pan en zet apart.
2. Groenten fruiten
  1. Voeg de ui, wortelen, bleekselderij en knoflook toe aan de pan en bak ze zachtjes tot ze licht gekleurd zijn.
  2. Blus af met de witte wijn en laat het geheel 5 minuten sudderen.
3. Stoven
  1. Voeg de tomatenblokjes, bouillon, tijm en laurier toe aan de pan. Roer goed door.
  2. Leg de kalfsschenkels terug in de pan en zorg dat ze deels ondergedompeld zijn in de saus.
  3. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat het geheel 1,5-2 uur zachtjes stoven met het deksel op de pan, tot het vlees mals is en van het bot valt.
4. Gremolata maken
  1. Meng de citroenrasp, peterselie en knoflook in een klein schaaltje. Zet apart.
5. Serveren
  1. Leg een kalfsschenkel op een bord en schep er een royale hoeveelheid saus over.
  2. Bestrooi met de gremolata en serveer met risotto, pasta of aardappelpuree.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print