Kabeljauwkoekjes met een citroenmayo

Kabeljauwkoekjes met een citroenmayo

Ingrediƫnten voor 4 personen:

Voor de kabeljauwkoekjes:
  • 300 g kabeljauwfilet (of een andere witte vis)
  • 200 g aardappelen, gekookt en afgekoeld
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
  • 1 theelepel citroenzest
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper, naar smaak
  • 100 g paneermeel (voor het paneren)
  • Olijfolie of zonnebloemolie, om te bakken
Voor de citroenmayo:
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel citroenzest
  • Zout en peper, naar smaak

Bereidingswijze:

Kabeljauwkoekjes maken
  1. Vis koken:
    • Kook of stoom de kabeljauwfilet in licht gezouten water tot deze gaar is (ongeveer 5 minuten). Laat afkoelen en trek met een vork in fijne stukjes.
  2. Mengsel bereiden:
    • Prak de gekookte aardappelen fijn in een grote kom. Voeg de kabeljauw, knoflook, ui, peterselie, citroenzest, paprikapoeder, zout en peper toe.
    • Roer het losgeklopte ei erdoor en meng tot een stevige massa. Voeg eventueel wat extra paneermeel toe als het mengsel te zacht is.
  3. Koekjes vormen:
    • Vorm kleine, platte koekjes van het mengsel (ongeveer 5 cm in diameter).
    • Rol de koekjes door het paneermeel voor een krokante korst.
  4. Bakken:
    • Verhit een laagje olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
    • Bak de koekjes in porties, 2-3 minuten per kant, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
Citroenmayo maken
  1. Meng in een kom de mayonaise, citroensap, citroenzest, zout en peper. Proef en pas aan naar smaak.
Serveren
  1. Serveer de kabeljauwkoekjes warm met een schaaltje citroenmayo als dip.
  2. Garneer met wat verse peterselie en een schijfje citroen voor extra frisheid.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print