Karamel Appeltaart met Walnoten

Karamel Appeltaart met Walnoten

Ingrediënten voor een springvorm van 22cm:

Voor de korst:

  • 200 g bloem
  • 100 g koude boter, in blokjes
  • 50 g suiker
  • 1 eidooier
  • 1-2 eetlepels koud water

Voor de vulling:

  • 4-5 middelgrote appels (bij voorkeur stevige rassen zoals Elstar of Jonagold)
  • 50 g boter
  • 75 g suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel citroensap
  • 50 g gehakte walnoten

Voor de karamelsaus:

  • 150 g suiker
  • 50 ml water
  • 100 ml slagroom
  • 25 g boter
  • Snufje zout (optioneel)

Voor de topping:

  • 75 g gehakte walnoten
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel kaneel

Bereidingswijze

1. Deeg maken

  1. Meng de bloem en suiker in een kom. Voeg de koude boter toe en wrijf met je vingertoppen tot het mengsel op fijne broodkruimels lijkt.
  2. Voeg de eidooier en 1 eetlepel koud water toe. Meng snel tot een samenhangend deeg.
  3. Vorm het deeg tot een bal, wikkel in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

2. Appelvulling voorbereiden

  1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in plakjes.
  2. Smelt de boter in een pan, voeg de suiker en kaneel toe en roer tot de suiker is opgelost.
  3. Voeg de appelplakjes toe en bak 5-7 minuten tot ze licht gekarameliseerd zijn. Roer de citroensap en gehakte walnoten erdoor. Laat afkoelen.

3. Korst bakken

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkvlak en bekleed de springvorm ermee.
  2. Prik de bodem in met een vork, bedek met bakpapier en bakbonen, en bak 10 minuten blind.
  3. Verwijder de bakbonen en bakpapier en bak nog eens 5 minuten. Laat afkoelen.

4. Karamelsaus maken

  1. Verwarm de suiker en water in een pan op middelhoog vuur tot de suiker smelt en een amberkleurige karamel vormt.
  2. Haal van het vuur en voeg voorzichtig de slagroom toe (pas op voor spatten).
  3. Roer de boter en een snufje zout erdoor. Laat afkoelen.

5. Samenstellen en bakken

  1. Schep de appelvulling in de taartkorst. Giet de karamelsaus eroverheen.
  2. Meng de gehakte walnoten, suiker en kaneel en strooi dit over de appels.
  3. Bak de taart 25-30 minuten in de oven tot de topping goudbruin is.

6. Serveren

  • Laat de taart iets afkoelen. Serveer warm of op kamertemperatuur, eventueel met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print