Klassieke Runderbouillon

Klassieke Runderbouillon

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg runderbotten (bij voorkeur mergpijpjes of schenkels)
  • 2 wortelen, in grove stukken
  • 2 stengels bleekselderij, in grove stukken
  • 1 grote ui, gehalveerd (met schil voor kleur)
  • 3 teentjes knoflook, geplet
  • 2 laurierbladen
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes peterselie
  • 2,5 liter water
  • 1 eetlepel tomatenpuree (optioneel, voor een rijkere smaak)

Bereidingswijze:

1. Botten roosteren
  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Leg de runderbotten op een bakplaat en rooster deze 30 minuten, totdat ze goudbruin zijn. Dit verdiept de smaak van de bouillon.
2. Groenten voorbereiden
  1. Voeg de wortelen, bleekselderij, ui en knoflook toe aan de bakplaat en rooster alles nog eens 15 minuten mee.
3. Bouillon koken
  1. Doe de geroosterde botten en groenten in een grote soeppan.
  2. Voeg de laurierbladen, peperkorrels, tijm en peterselie toe.
  3. Giet het water erbij en breng het geheel aan de kook.
4. Langzaam sudderen
  1. Zet het vuur laag zodra het water kookt. Laat de bouillon 3-4 uur zachtjes sudderen. Schep regelmatig het schuim en overtollig vet van het oppervlak.
5. Bouillon zeven
  1. Giet de bouillon door een fijne zeef om de vaste bestanddelen te verwijderen.
  2. Laat de bouillon afkoelen en schep eventueel gestold vet van de bovenkant.
6. Gebruik of bewaren
  1. Gebruik de bouillon meteen als basis voor een gerecht, of bewaar deze in de koelkast (maximaal 3 dagen) of diepvries (maximaal 3 maanden).
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print