Krokante Eendenborstsalade met Sinaasappelvinaigrette
Ingrediƫnten voor 4 personen:
Voor de eendenborst:
2 eendenborstfilets (ongeveer 400 g totaal)
Zout en peper naar smaak
Voor de sinaasappelvinaigrette:
Sap van 1 sinaasappel
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel witte wijnazijn
1 theelepel honing
Zout en peper naar smaak
Voor de salade:
100 g gemengde salade (bijvoorbeeld rucola, veldsla en babyspinazie)
1 sinaasappel (partjes uitgesneden)
1 kleine rode ui (in dunne halve ringen gesneden)
30 g walnoten (licht geroosterd)
Optioneel: granaatappelpitjes ter garnering
Bereiding:
1. Eendenborst bakken:
Voorbereiden: Snijd met een scherp mes een ruitpatroon in het vet van de eendenborst (let op dat je niet tot het vlees snijdt). Bestrooi de eendenborstfilets met zout en peper.
Bakken: Leg de eendenborst met de vetkant naar beneden in een koude koekenpan zonder olie. Verhit de pan op middelhoog vuur en bak de eendenborst 5-7 minuten, tot het vet krokant en goudbruin is.
Draai de eendenborst om en bak nog 2-3 minuten op de vleeskant. Haal de eendenborst uit de pan en laat 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Snijd de eendenborst in dunne plakjes.
2. De sinaasappelvinaigrette maken:
Klop in een kommetje het sinaasappelsap, olijfolie, witte wijnazijn en honing goed door elkaar.
Breng op smaak met zout en peper.
3. Salade samenstellen:
Verdeel de gemengde salade over de borden.
Leg de plakjes krokante eendenborst op de salade.
Garneer met sinaasappelpartjes, rode ui, geroosterde walnoten en eventueel granaatappelpitjes voor een feestelijke touch.
Druppel de sinaasappelvinaigrette royaal over de salade.
4. Serveren:
Serveer de salade direct, zodat de eendenborst warm blijft en het gerecht knapperig en vers smaakt.