Mapo Tofu

Mapo Tofu

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Voor de tofu en saus:
    • 400 g zachte tofu, in blokjes
    • 200 g plantaardig gehakt (of champignons fijngehakt, optioneel)
    • 2 el plantaardige olie
    • 1 el gember, fijngehakt
    • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 1 el Szechuan-peperkorrels, licht geroosterd en fijngehakt
    • 2 el Doubanjiang (gefermenteerde bonenpasta)
    • 1 el sojasaus
    • 1 el Shaoxing rijstwijn (of droge sherry)
    • 1 tl suiker
    • 1 tl chilivlokken (pas aan naar smaak)
    • 300 ml groentebouillon
  • Voor de maïzena-mengsel:
    • 1 el maïzena
    • 2 el water
  • Voor garnering:
    • 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
    • 1 tl geroosterde sesamolie

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiding:
    • Snijd de tofu voorzichtig in blokjes en blancheer deze 2 minuten in kokend water. Laat uitlekken en zet apart.
  2. Smaakbasis maken:
    • Verhit de plantaardige olie in een diepe koekenpan of wok. Voeg gember, knoflook en Szechuan-peper toe en bak 1 minuut tot het aromatisch is.
    • Voeg Doubanjiang en chilivlokken toe en roerbak nog 1-2 minuten.
  3. Saus bereiden:
    • Voeg het plantaardig gehakt (of champignons) toe en bak tot het lichtbruin is.
    • Blus af met Shaoxing rijstwijn en voeg sojasaus, suiker en groentebouillon toe. Laat 3-5 minuten zachtjes koken.
  4. Tofu toevoegen:
    • Voeg de blokjes tofu voorzichtig toe aan de saus. Schep voorzichtig om zodat de tofu niet breekt.
  5. Saus indikken:
    • Meng maïzena en water in een klein kommetje. Voeg dit mengsel toe aan de pan en roer voorzichtig tot de saus dikker wordt.
  6. Serveren:
    • Garneer met lente-uitjes en een drupje geroosterde sesamolie.
    • Serveer warm met gestoomde rijst.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print