1/2 kop geroosterde noten (zoals amandelen of pistachenoten)
1 handje gegrilde groenten (zoals paprika, courgette en aubergine)
2 pitabroden of platbroden, in punten gesneden
1/2 komkommer, in schijfjes
1 tomaat, in partjes
Verse kruiden (zoals munt en peterselie) voor garnering
Bereidingswijze:
Dips voorbereiden:
Hummus: Meng kikkererwten, tahini, citroensap, knoflook, olijfolie, zout en komijn in een keukenmachine en pureer tot een gladde massa.
Baba Ganoush: Rooster een aubergine, schep het vruchtvlees eruit en meng met tahini, citroensap, knoflook en olijfolie.
Tzatziki: Meng Griekse yoghurt met geraspte komkommer, knoflook, dille en een vleugje olijfolie.
Falafel bereiden:
Als je falafel zelf maakt: meng kikkererwten, ui, knoflook, kruiden en specerijen in een keukenmachine. Vorm balletjes en frituur of bak ze tot ze goudbruin zijn.
Gegrilde groenten bereiden:
Snijd paprika, courgette en aubergine in stukken. Bestrijk met olijfolie, bestrooi met zout en peper, en gril tot ze zacht en licht geroosterd zijn.
Platter samenstellen:
Gebruik een groot bord of dienblad. Plaats de dips in kleine schaaltjes op het bord.
Schik de falafel, gegrilde groenten, olijven, noten, platbrood, komkommer en tomaat rondom de dips.
Garneer met verse kruiden zoals munt en peterselie.
Serveren:
Serveer de platter direct, eventueel met extra olijfolie en een snufje za’atar of sumak over de dips.