Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan. Voeg de mosselen en 100 ml witte wijn toe.
Dek af en laat de mosselen op hoog vuur 3-5 minuten koken, totdat ze open zijn.
Haal de mosselen uit de pan en zet apart. Zeef het mosselkookvocht en bewaar het.
2. Soepbasis maken
Verhit de overige olijfolie in een soeppan. Voeg de sjalot, knoflook en venkelzaad toe en bak tot de sjalot glazig is.
Voeg de plakjes venkel toe en bak deze enkele minuten mee.
3. Bouillon toevoegen
Voeg het mosselkookvocht, de visbouillon en de resterende witte wijn toe. Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de venkel zacht is (ongeveer 10 minuten).
4. Afwerken
Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde soep.
Voeg de slagroom toe en breng op smaak met zout en peper.
Voeg de gekookte mosselen toe (bewaar er een paar in de schelp voor de garnering).
5. Serveren
Schep de soep in kommen en garneer met verse dille of venkelgroen.