Noord-Afrikaanse Harira

Noord-Afrikaanse Harira

Ingrediƫnten voor 4 personen:

  • 300 g lamsvlees (bij voorkeur schouder), in blokjes
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 2 wortels, in blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 liter runder- of groentebouillon
  • 100 g rode linzen, gewassen
  • 150 g gekookte kikkererwten (blik of gedroogd en geweekt)
  • 50 g vermicelli of dunne noedels (optioneel)
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Garnering:
    • Verse koriander, fijngehakt
    • Een schijfje citroen

Bereiding:

  1. Lamsvlees aanbraden:
    • Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
    • Bak het lamsvlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
  2. Aromaten fruiten:
    • Voeg in dezelfde pan de ui, knoflook, bleekselderij en wortel toe.
    • Fruit deze 5 minuten tot ze zacht en geurig zijn.
  3. Specerijen toevoegen:
    • Roer de kurkuma, komijn, kaneel, gemberpoeder en paprikapoeder door de groenten.
    • Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut mee.
  4. Soepbasis koken:
    • Doe het lamsvlees terug in de pan, samen met de tomatenblokjes en bouillon.
    • Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 45 minuten zachtjes koken.
  5. Linzen en kikkererwten toevoegen:
    • Voeg de rode linzen en kikkererwten toe en laat 20 minuten sudderen tot de linzen zacht zijn.
  6. Noedels koken (optioneel):
    • Als je vermicelli gebruikt, voeg deze toe in de laatste 10 minuten van de kooktijd.
  7. Afwerken:
    • Proef de soep en breng op smaak met zout en peper.
    • Haal de pan van het vuur en roer de fijngehakte koriander erdoor.
  8. Serveren:
    • Schep de soep in kommen en garneer met extra koriander en een schijfje citroen.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print