Ossenstaartsoep

Ossenstaartsoep

Ingrediƫnten voor 4 personen:

Voor de bouillon:
  • 1 kg ossenstaart, in stukken
  • 1 ui, grof gesneden
  • 2 wortels, grof gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook, gekneusd
  • 2 tomaten, in parten
  • 1 prei, in ringen
  • 2 liter water
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 4 takjes peterselie
  • 5 zwarte peperkorrels
  • Zout, naar smaak
Voor de soep:
  • 2 wortels, in kleine blokjes
  • 1 prei, in ringen
  • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels bloem (optioneel, voor een gebonden soep)
  • 1 eetlepel boter of olie
  • Verse peterselie, fijngehakt, voor garnering

Bereidingswijze:

Bouillon maken
  1. Ossenstaart aanbraden:
    • Verhit een grote soeppan en braad de ossenstaart aan tot deze goudbruin is. Haal uit de pan en zet apart.
  2. Groenten aanbakken:
    • Voeg de ui, wortels, bleekselderij, knoflook, tomaten en prei toe aan de pan. Bak ze 5-7 minuten tot ze licht gekarameliseerd zijn.
  3. Bouillon trekken:
    • Doe de ossenstaart terug in de pan en voeg water toe tot alles onderstaat (ongeveer 2 liter). Voeg laurier, tijm, peterselie, peperkorrels en zout toe.
    • Breng aan de kook, schuim het oppervlak af en laat vervolgens 3-4 uur zachtjes pruttelen. Hoe langer, hoe beter de smaak.
  4. Zeef de bouillon:
    • Haal de ossenstaart uit de soep en laat afkoelen.
    • Zeef de bouillon en gooi de groenten weg. Ontvet de bouillon door deze te laten afkoelen en het vet van de bovenkant te scheppen.
  5. Vlees bereiden:
    • Pluk het vlees van de ossenstaart en zet apart.
De soep afmaken
  1. Groenten en tomatenpuree bakken:
    • Verhit boter of olie in een pan. Voeg de blokjes wortel, prei en bleekselderij toe en bak 5 minuten.
    • Roer de tomatenpuree en bloem erdoor (indien gebruikt) en bak kort mee.
  2. Bouillon toevoegen:
    • Voeg de gezeefde bouillon toe aan de pan. Breng aan de kook en laat 15-20 minuten zachtjes koken, tot de groenten gaar zijn.
  3. Vlees toevoegen:
    • Voeg het geplukte vlees toe aan de soep en verwarm nog 5 minuten.
Serveren
  • Schep de soep in diepe borden of kommen.
  • Garneer met verse peterselie en serveer met een stuk knapperig brood.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print