2 eetlepels bloem (optioneel, voor een gebonden soep)
1 eetlepel boter of olie
Verse peterselie, fijngehakt, voor garnering
Bereidingswijze:
Bouillon maken
Ossenstaart aanbraden:
Verhit een grote soeppan en braad de ossenstaart aan tot deze goudbruin is. Haal uit de pan en zet apart.
Groenten aanbakken:
Voeg de ui, wortels, bleekselderij, knoflook, tomaten en prei toe aan de pan. Bak ze 5-7 minuten tot ze licht gekarameliseerd zijn.
Bouillon trekken:
Doe de ossenstaart terug in de pan en voeg water toe tot alles onderstaat (ongeveer 2 liter). Voeg laurier, tijm, peterselie, peperkorrels en zout toe.
Breng aan de kook, schuim het oppervlak af en laat vervolgens 3-4 uur zachtjes pruttelen. Hoe langer, hoe beter de smaak.
Zeef de bouillon:
Haal de ossenstaart uit de soep en laat afkoelen.
Zeef de bouillon en gooi de groenten weg. Ontvet de bouillon door deze te laten afkoelen en het vet van de bovenkant te scheppen.
Vlees bereiden:
Pluk het vlees van de ossenstaart en zet apart.
De soep afmaken
Groenten en tomatenpuree bakken:
Verhit boter of olie in een pan. Voeg de blokjes wortel, prei en bleekselderij toe en bak 5 minuten.
Roer de tomatenpuree en bloem erdoor (indien gebruikt) en bak kort mee.
Bouillon toevoegen:
Voeg de gezeefde bouillon toe aan de pan. Breng aan de kook en laat 15-20 minuten zachtjes koken, tot de groenten gaar zijn.
Vlees toevoegen:
Voeg het geplukte vlees toe aan de soep en verwarm nog 5 minuten.
Serveren
Schep de soep in diepe borden of kommen.
Garneer met verse peterselie en serveer met een stuk knapperig brood.