Paddenstoelenrisotto met Parmezaan en Geroosterde Tijm
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de risotto:
300 g risottorijst (Arborio of Carnaroli)
1 liter groentebouillon (warm)
2 eetlepels olijfolie
1 sjalot (fijngesnipperd)
2 teentjes knoflook (fijngesneden)
150 ml droge witte wijn
300 g gemengde paddenstoelen (bijv. shiitake, kastanjechampignons, oesterzwammen)
50 g Parmezaanse kaas (geraspt)
2 eetlepels boter
Zout en peper naar smaak
Voor de geroosterde tijm:
4-5 takjes verse tijm
1 eetlepel olijfolie
Garnering:
Extra Parmezaanse kaas (geschaafd)
Verse tijm
Een scheutje olijfolie
Bereiding:
1. Geroosterde tijm voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 160°C.
Leg de takjes tijm op een bakplaat en besprenkel met een beetje olijfolie.
Rooster de tijm 5-7 minuten in de oven tot deze krokant is. Zet apart voor garnering.
2. Paddenstoelen bakken:
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de paddenstoelen op middelhoog vuur goudbruin.
Voeg een beetje zout en peper toe en zet apart. Bewaar enkele mooie paddenstoelen voor de garnering.
3. Risotto bereiden:
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan en fruit de sjalot en knoflook op laag vuur tot ze glazig zijn.
Voeg de risottorijst toe en bak al roerend 2 minuten, tot de korrels licht glazig worden.
Blus af met de witte wijn en roer tot de wijn volledig is opgenomen.
Voeg een soeplepel warme bouillon toe en blijf roeren tot de bouillon is opgenomen. Herhaal dit proces beetje bij beetje (ongeveer 18-20 minuten) tot de rijst gaar is maar nog een lichte bite heeft.
4. Risotto afmaken:
Roer de gebakken paddenstoelen, boter en geraspte Parmezaanse kaas door de risotto. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Laat de risotto 1-2 minuten rusten zodat hij extra romig wordt.
5. Serveren:
Schep de risotto op borden of in diepe kommen.
Garneer met de apart gehouden gebakken paddenstoelen, krokante geroosterde tijm en extra geschaafde Parmezaanse kaas.
Besprenkel met een scheutje olijfolie en wat verse tijmblaadjes voor een feestelijke afwerking.