Paddenstoelentruffelsoep

Paddenstoelentruffelsoep

Ingrediƫnten voor 4 personen:

  • 500 g gemengde paddenstoelen (bijv. kastanjechampignons, shiitake, oesterzwammen)
  • 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 takje tijm
  • 750 ml groentebouillon
  • 100 ml slagroom (optioneel voor extra romigheid)
  • 2 eetlepels boter of olijfolie
  • 1 eetlepel bloem (voor binding)
  • 1 theelepel truffelolie (of meer naar smaak)
  • Zout en peper naar smaak
  • Garnering: verse peterselie en croutons (optioneel)

Bereiding:

  1. Voorbereiden van de paddenstoelen:
    • Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje of keukenpapier (niet onder water spoelen).
    • Snijd ze in stukken.
  2. Aromatische basis maken:
    • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
    • Verhit de boter of olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht en geurig zijn.
  3. Paddenstoelen bakken:
    • Voeg de paddenstoelen toe aan de pan en bak ze op middelhoog vuur tot ze zacht en licht gebruind zijn.
    • Voeg het takje tijm toe en bak 2 minuten mee.
  4. Soepbasis maken:
    • Strooi de bloem over de paddenstoelen en roer goed door om een roux te maken. Dit helpt de soep te binden.
    • Voeg de groentebouillon geleidelijk toe terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen.
    • Breng het geheel aan de kook en laat de soep 10 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Blenden en afwerken:
    • Verwijder het takje tijm.
    • Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa. Wil je een grove textuur? Pureer dan slechts de helft van de soep.
    • Roer de slagroom (optioneel) en de truffelolie door de soep.
    • Breng op smaak met zout en peper.
  6. Serveren:
    • Schep de soep in kommen en garneer met verse peterselie en eventueel croutons.
    • Voeg nog een paar druppels truffelolie toe voor extra aroma.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print