Pastinaakpuree met Gekarameliseerde Sjalotten

Pastinaakpuree met Gekarameliseerde Sjalotten

Ingrediƫnten voor 4 personen:

Voor de pastinaakpuree:
  • 500 g pastinaken, geschild en in stukken gesneden
  • 100 ml melk
  • 50 g boter
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • Optioneel: een snufje nootmuskaat
Voor de gekarameliseerde sjalotten:
  • 4-6 sjalotten, gepeld en in kwarten gesneden
  • 1 el boter
  • 1 el olijfolie
  • 1 el honing of bruine suiker
  • 1 el balsamicoazijn
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Pastinaak koken en pureren:
    • Breng een pan met gezouten water aan de kook en kook de pastinaken 15-20 minuten, tot ze zacht zijn.
    • Giet de pastinaken af en pureer ze met een staafmixer of stamper.
    • Voeg de melk en boter toe en mix tot een gladde puree. Breng op smaak met zout, peper en optioneel een snufje nootmuskaat.
  2. Sjalotten karamelliseren:
    • Verhit de boter en olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
    • Voeg de sjalotten toe en bak ze 5-7 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn.
    • Voeg de honing of bruine suiker toe en bak nog 2 minuten.
    • Blus af met balsamicoazijn en laat nog 2-3 minuten sudderen tot de sjalotten glanzend en gekarameliseerd zijn.
  3. Samenstellen van het gerecht:
    • Schep de pastinaakpuree op borden of een serveerschaal.
    • Leg de gekarameliseerde sjalotten bovenop de puree.
    • Garneer eventueel met een beetje verse tijm of peterselie.
  4. Serveren:
    • Serveer direct als voorgerecht of bijgerecht. Combineer met een glas rode wijn voor een perfecte herfstige combinatie.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print