Patrijs in Bladerdeeg met Champignons

Patrijs in Bladerdeeg met Champignons

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Voor de patrijs:
    • 4 patrijsfilets
    • 2 el olijfolie
    • 1 el boter
    • Zout en versgemalen peper
  • Voor de champignonvulling:
    • 200 g champignons, fijngehakt
    • 1 sjalot, fijngehakt
    • 1 teentje knoflook, fijngehakt
    • 2 el boter
    • 2 el roomkaas of crème fraîche
    • 1 el verse peterselie, fijngehakt
    • Zout en peper naar smaak
  • Voor het bladerdeeg:
    • 4 vellen bladerdeeg
    • 1 ei, losgeklopt (voor het bestrijken)
  • Voor de Madeira-saus:
    • 100 ml Madeira-wijn
    • 100 ml wildfond
    • 1 sjalot, fijngehakt
    • 1 tl tomatenpuree
    • 1 el boter (om de saus te binden)
  • Bijgerechten:
    • 800 g aardappelpuree
    • 400 g geroosterde groenten (wortelen, pastinaak, spruitjes)

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiding:
    • Verwarm de oven voor op 200°C.
    • Dep de patrijsfilets droog en wrijf in met zout en peper.
  2. Patrijs bakken:
    • Verhit olijfolie en boter in een koekenpan.
    • Bak de patrijsfilets 2 minuten per kant op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn. Haal uit de pan en laat afkoelen.
  3. Champignonvulling maken:
    • Smelt boter in een koekenpan en fruit sjalot en knoflook tot ze zacht zijn.
    • Voeg de champignons toe en bak tot het vocht is verdampt.
    • Roer de roomkaas of crème fraîche en peterselie erdoor. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.
  4. Bladerdeeg vullen:
    • Leg een patrijsfilet op een vel bladerdeeg. Schep een lepel champignonvulling bovenop.
    • Vouw het bladerdeeg dicht als een pakketje en druk de randen goed aan.
    • Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei.
  5. Bakken:
    • Leg de bladerdeegpakketjes op een bakplaat met bakpapier.
    • Bak 20-25 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is.
  6. Madeira-saus maken:
    • Fruit de sjalot in een pan tot glazig.
    • Voeg tomatenpuree toe en bak kort mee.
    • Blus af met Madeira-wijn en voeg de wildfond toe.
    • Laat inkoken tot de helft en monteer met een klontje boter.
  7. Bijgerechten klaarmaken:
    • Bereid de aardappelpuree volgens je favoriete recept.
    • Rooster de groenten in de oven met olijfolie, zout en peper op 200°C gedurende 25 minuten.
  8. Serveren:
    • Leg de bladerdeegpakketjes op borden.
    • Lepel de Madeira-saus eromheen.
    • Serveer met aardappelpuree en geroosterde groenten.
    • Garneer met verse peterselie voor een elegante afwerking.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print