Patrijspaté met Cranberrychutney

Patrijspaté met Cranberrychutney

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Voor de patrijspaté:
    • 300 g patrijsvlees (of een mix van patrijs en kippenlever)
    • 100 g spekblokjes
    • 1 sjalot, fijngehakt
    • 1 teentje knoflook, fijngehakt
    • 2 el boter
    • 1 el cognac of brandy
    • 1 el verse tijm, fijngehakt
    • 1 ei
    • 50 ml slagroom
    • Zout en peper naar smaak
  • Voor de cranberrychutney:
    • 200 g verse of diepvriescranberry’s
    • 50 g suiker
    • 50 ml sinaasappelsap
    • 1 tl balsamicoazijn
    • 1 snufje kaneel
    • 1 snufje nootmuskaat
  • Overig:
    • 4 sneetjes briochebrood, licht geroosterd
    • Verse kruiden zoals tijm of peterselie voor garnering

Bereidingswijze:

  1. Patrijspaté maken:
    • Verhit boter in een koekenpan en bak de spekblokjes met sjalot en knoflook tot ze glazig zijn.
    • Voeg het patrijsvlees toe en bak 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg cognac en tijm toe en bak nog 2 minuten.
    • Laat het mengsel iets afkoelen en pureer het in een keukenmachine tot een gladde massa.
    • Voeg het ei, de slagroom, zout en peper toe en mix kort door.
    • Schep het mengsel in een ingevette terrinevorm of ovenschaal en dek af met aluminiumfolie.
    • Bak 30-40 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C, tot de pate stevig is. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
  2. Cranberrychutney maken:
    • Doe de cranberry’s, suiker, sinaasappelsap, balsamicoazijn, kaneel en nootmuskaat in een pan.
    • Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot de cranberry’s openbarsten en het mengsel indikt (ongeveer 10-15 minuten).
    • Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
  3. Serveren:
    • Snijd de patrijspaté in plakken en leg op borden.
    • Voeg een lepel cranberrychutney toe.
    • Serveer met licht geroosterd briochebrood en garneer met verse kruiden.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print