4 rijpe peren (bijv. Conference of Doyenné du Comice)
1 liter water
200 g suiker
1 vanillestokje (of 2 theelepels vanille-extract)
1 citroen (sap en schil)
Voor de chocoladesaus:
150 g pure chocolade (minimaal 70%)
100 ml slagroom
1 eetlepel suiker
1 theelepel boter (optioneel, voor extra glans)
Garnering:
4 bollen vanille-ijs
2 eetlepels amandelschaafsel (geroosterd)
Poedersuiker (optioneel)
Bereidingswijze:
1. De peren pocheren:
Schil de peren, maar laat het steeltje eraan voor een mooie presentatie. Snijd de onderkant licht bij, zodat ze rechtop kunnen staan.
Breng in een grote pan het water aan de kook samen met de suiker, vanillestokje (doorgesneden en zaadjes eruit geschraapt) en citroensap + citroenschil.
Plaats de peren in de pan en pocheer ze 15-20 minuten op laag vuur. Ze moeten zacht worden, maar nog wel stevig blijven.
Haal de peren voorzichtig uit het vocht en laat ze uitlekken.
2. De chocoladesaus maken:
Hak de pure chocolade in kleine stukjes.
Verwarm de slagroom in een steelpannetje tot het net tegen de kook aan komt. Voeg de suiker toe en roer goed.
Giet de hete room over de chocolade en laat 2-3 minuten staan. Roer daarna goed door tot een gladde saus.
Voeg eventueel een theelepel boter toe voor extra glans.
3. De garnering voorbereiden:
Rooster de amandelschaafsel kort in een droge koekenpan op laag vuur tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen.
4. Serveren:
Plaats elke gepocheerde peer op een mooi dessertbord.
Giet de warme chocoladesaus royaal over de peer.
Voeg een bol vanille-ijs toe naast de peer.
Bestrooi met geroosterde amandelschaafsel en eventueel een klein beetje poedersuiker voor de afwerking.