Pistache en Rozenwater Baklava

Pistache en Rozenwater Baklava

Ingrediënten voor 22n bakvorm van 20x30cm:

Voor de baklava:

  • 300 g filodeeg (vers of diepvries, ontdooid)
  • 200 g ongezouten boter, gesmolten
  • 250 g pistachenoten, fijngehakt

Voor de siroop:

  • 200 g suiker
  • 200 ml water
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels rozenwater
  • 1 eetlepel citroensap

Voor de garnering:

  • Extra gehakte pistachenoten
  • Gedroogde rozenblaadjes (optioneel)

Bereidingswijze

1. Oven voorverwarmen

  • Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Bakvorm voorbereiden

  1. Vet de bakvorm in met een beetje gesmolten boter.
  2. Snijd het filodeeg op maat van de bakvorm.

3. Baklava opbouwen

  1. Leg één vel filodeeg in de bakvorm en bestrijk met gesmolten boter. Herhaal dit met 7-8 vellen filodeeg.
  2. Strooi een gelijkmatige laag gehakte pistachenoten over het deeg.
  3. Leg opnieuw 7-8 lagen filodeeg, elk bestreken met boter. Herhaal het proces tot de pistachenoten en filodeeg op zijn, eindigend met een laag filodeeg.
  4. Snijd de baklava met een scherp mes in ruiten of vierkanten.

4. Bakken

  • Bak de baklava 30-35 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de bovenkant goudbruin is.

5. Siroop maken

  1. Verwarm in een pan het water en de suiker op middelhoog vuur tot de suiker volledig is opgelost.
  2. Voeg het honing, rozenwater en citroensap toe. Laat de siroop 5-7 minuten zachtjes koken. Haal van het vuur en laat iets afkoelen.

6. Siroop toevoegen

  • Giet de lauwwarme siroop gelijkmatig over de warme baklava zodra deze uit de oven komt. Laat de siroop volledig intrekken (minimaal 2 uur).

7. Serveren

  • Garneer de baklava met extra gehakte pistachenoten en eventueel gedroogde rozenblaadjes. Serveer op kamertemperatuur.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print