400 g gezouten kabeljauw (bacalhau), geweekt en ontzout
3 middelgrote aardappelen, in dunne reepjes (zoals luciferfrieten)
1 middelgrote ui, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
3 el olijfolie
4 eieren
1/4 kopje melk
Zout en peper naar smaak
2 el verse peterselie, fijngehakt
10-12 zwarte olijven (bij voorkeur ontpit)
Optioneel:
Extra olijfolie voor garnering
Bereidingswijze:
Voorbereiding kabeljauw:
Week de gezouten kabeljauw minstens 24 uur in koud water, ververs het water meerdere keren om het zout te verwijderen.
Breng een pan met water aan de kook, voeg de ontzoute kabeljauw toe en kook 5 minuten.
Laat de kabeljauw afkoelen en verwijder huid en graten. Trek het vlees uit elkaar in kleine vlokjes.
Aardappelreepjes bereiden:
Verhit voldoende olie in een pan en bak de dunne aardappelreepjes goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. (Je kunt ook kant-en-klare luciferfrieten gebruiken.)
Basis maken:
Verhit olijfolie in een grote koekenpan en bak de ui en knoflook zacht en glazig.
Voeg de vlokjes kabeljauw toe en bak 3-4 minuten mee. Breng op smaak met peper.
Eieren toevoegen:
Klop de eieren los met de melk in een kom.
Voeg de aardappelreepjes toe aan de pan met kabeljauw en roer goed door.
Giet het eimengsel erbij en roer voortdurend op laag vuur tot de eieren zacht zijn gestold. Zorg ervoor dat het niet uitdroogt.
Serveren:
Schep de Bacalhau à Brás op een serveerschaal.
Garneer met verse peterselie en zwarte olijven. Voeg optioneel een scheutje olijfolie toe voor extra smaak.