Prei-Aardappelsoep met Cheddar

Prei-Aardappelsoep met Cheddar

Ingrediƫnten voor 4 personen:

  • 2 preien, alleen het witte en lichtgroene deel, in ringen
  • 3 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 ui, fijngehakt
  • 750 ml groentebouillon
  • 100 g geraspte cheddar
  • 150 ml slagroom
  • 2 eetlepels boter
  • 1 theelepel tijm, gedroogd of vers
  • Zout en peper, naar smaak
Voor garnering:
  • Extra geraspte cheddar
  • Ringetjes prei of verse tijmblaadjes
  • Een scheutje olijfolie (optioneel)

Bereidingswijze:

1. Basis maken
  1. Verhit de boter in een grote soeppan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de ui en prei toe en bak deze zachtjes tot ze glazig zijn (ongeveer 5 minuten). Zorg dat de prei niet bruin wordt.
  3. Voeg de tijm toe en roer goed door.
2. Aardappelen en bouillon toevoegen
  1. Voeg de aardappelblokjes en groentebouillon toe.
  2. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de soep 20 minuten zachtjes koken, totdat de aardappelen zacht zijn.
3. Pureren
  1. Gebruik een staafmixer of blender om de soep tot een gladde, romige textuur te pureren.
  2. Roer de slagroom door de soep en breng op smaak met zout en peper.
4. Cheddar toevoegen
  1. Voeg de geraspte cheddar toe en roer totdat deze volledig is gesmolten. Verwarm de soep nog even, maar laat deze niet meer koken.
5. Serveren
  1. Schep de soep in kommen en garneer met extra cheddar, ringetjes prei of tijmblaadjes.
  2. Serveer warm met een stuk knapperig brood of crackers.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print