1 blik witte bonen (400 g, uitgelekt en afgespoeld)
2 aardappelen (geschild en in blokjes)
2 rijpe tomaten (in blokjes, ontveld indien gewenst)
1 prei (in ringen)
2 teentjes knoflook (fijngesneden)
1,5 liter groentebouillon
2 eetlepels olijfolie
Zout en peper naar smaak
Voor de pistou-saus:
1 bosje verse basilicum
2 teentjes knoflook
50 ml extra vergine olijfolie
50 g Parmezaanse kaas (geraspt)
Optioneel: 1 kleine tomaat, zonder vel, voor extra smaak
Bereiding:
De soep bereiden:
Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
Voeg de prei, wortels en aardappel toe en bak 3-4 minuten. Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
Voeg de courgette, sperziebonen en tomatenblokjes toe en roer goed door.
Bouillon toevoegen:
Giet de groentebouillon bij de groenten en breng aan de kook.
Laat de soep ongeveer 20-25 minuten zachtjes koken, tot alle groenten gaar zijn.
Witte bonen toevoegen:
Voeg de witte bonen toe en laat de soep nog 5-10 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.
Pistou maken:
Doe de basilicumblaadjes, knoflook, olijfolie en Parmezaanse kaas in een keukenmachine of vijzel. Maal tot een gladde saus. Voeg eventueel de kleine tomaat toe voor extra frisheid.
Serveren:
Schep de soep in kommen en voeg een royale lepel pistou toe bovenop.
Serveer met knapperig brood of een snee stokbrood.