Provençaalse groentesoep (Soupe au Pistou)

Provençaalse groentesoep (Soupe au Pistou)

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de soep:
  • 2 middelgrote courgettes (in blokjes)
  • 2 wortels (in kleine blokjes)
  • 150 g sperziebonen (in stukjes van 2-3 cm)
  • 1 blik witte bonen (400 g, uitgelekt en afgespoeld)
  • 2 aardappelen (geschild en in blokjes)
  • 2 rijpe tomaten (in blokjes, ontveld indien gewenst)
  • 1 prei (in ringen)
  • 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
Voor de pistou-saus:
  • 1 bosje verse basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 ml extra vergine olijfolie
  • 50 g Parmezaanse kaas (geraspt)
  • Optioneel: 1 kleine tomaat, zonder vel, voor extra smaak

Bereiding:

  1. De soep bereiden:
    • Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
    • Voeg de prei, wortels en aardappel toe en bak 3-4 minuten. Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
    • Voeg de courgette, sperziebonen en tomatenblokjes toe en roer goed door.
  2. Bouillon toevoegen:
    • Giet de groentebouillon bij de groenten en breng aan de kook.
    • Laat de soep ongeveer 20-25 minuten zachtjes koken, tot alle groenten gaar zijn.
  3. Witte bonen toevoegen:
    • Voeg de witte bonen toe en laat de soep nog 5-10 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Pistou maken:
    • Doe de basilicumblaadjes, knoflook, olijfolie en Parmezaanse kaas in een keukenmachine of vijzel. Maal tot een gladde saus. Voeg eventueel de kleine tomaat toe voor extra frisheid.
  5. Serveren:
    • Schep de soep in kommen en voeg een royale lepel pistou toe bovenop.
    • Serveer met knapperig brood of een snee stokbrood.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print