Rendang

Rendang

Ingrediƫnten voor 4 personen:

  • Voor het vlees:
    • 1 kg runderstoofvlees (zoals sukade of riblappen), in blokjes van 3 cm
    • 2 el plantaardige olie
  • Voor de kruidenpasta:
    • 5 sjalotten, fijngehakt
    • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 2 stengels citroengras, alleen het witte deel, fijngehakt
    • 3 cm verse gember, geraspt
    • 3 cm verse galanga (laos), geraspt
    • 5 gedroogde rode chilipepers, geweekt en fijngehakt
    • 1 tl kurkumapoeder
  • Voor de saus:
    • 400 ml kokosmelk
    • 2 el tamarindepasta (of 1 el citroensap)
    • 1 tl palmsuiker (of bruine suiker)
    • 2 blaadjes daun salam (of laurierblad)
    • 3 kaffir limoenblaadjes
    • 1 kaneelstokje
    • Zout naar smaak
  • Voor garnering:
    • Gebakken sjalotjes
    • Verse koriander of peterselie
    • Gestoomde rijst om erbij te serveren

Bereidingswijze:

  1. Kruidenpasta maken:
    • Doe alle ingrediĆ«nten voor de kruidenpasta in een keukenmachine en maal tot een gladde pasta. Voeg indien nodig een beetje water toe om te mengen.
  2. Vlees aanbakken:
    • Verhit de olie in een grote braadpan of wok.
    • Bak het runderstoofvlees in porties goudbruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
  3. Sausbasis bereiden:
    • Voeg de kruidenpasta toe aan de pan en bak 5 minuten op middelhoog vuur tot het aromatisch is.
    • Roer de kokosmelk, tamarindepasta, palmsuiker, daun salam, kaffir limoenblaadjes en het kaneelstokje erdoor.
  4. Vlees toevoegen en sudderen:
    • Doe het gebakken vlees terug in de pan en breng aan de kook.
    • Zet het vuur laag, dek af en laat 2-3 uur zachtjes sudderen. Roer af en toe om te voorkomen dat het aanbrandt.
    • Laat de saus inkoken tot het bijna volledig is opgenomen en het vlees donkerbruin en zacht is.
  5. Serveren:
    • Verwijder de kruiden (kaneelstokje, limoen- en salambladeren).
    • Serveer de Rendang met gestoomde rijst en garneer met gebakken sjalotjes en koriander.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print