Risotto met Asperges en Parmezaanse Kaas

Risotto met Asperges en Parmezaanse Kaas

Ingrediƫnten voor 4 personen:

  • 300 g risottorijst (bijvoorbeeld arborio)
  • 1 bos groene asperges (ca. 300 g)
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 liter groentebouillon (warm)
  • 100 ml droge witte wijn
  • 50 g boter
  • 60 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper, naar smaak
  • Verse peterselie of basilicum, voor garnering
  • Optioneel: citroenrasp voor een frisse touch

Bereiding:

1. Asperges voorbereiden:

  • Snijd het harde uiteinde van de asperges af en snijd ze in stukken van ca. 3 cm.
  • Kook de asperges 2-3 minuten in gezouten water tot ze beetgaar zijn. Spoel ze kort af met koud water om het garingsproces te stoppen. Bewaar de punten apart voor garnering.

2. Risotto bereiden:

  • Verhit de olijfolie in een ruime pan op middelhoog vuur.
  • Fruit het sjalotje en de knoflook 2-3 minuten tot ze zacht zijn.
  • Voeg de risottorijst toe en bak 2 minuten mee tot de korrels glazig zijn.

3. Wijn en bouillon toevoegen:

  • Blus de rijst af met de witte wijn en roer goed door. Laat de wijn verdampen.
  • Voeg de bouillon beetje bij beetje toe (een soeplepel per keer) en blijf regelmatig roeren. Wacht telkens tot de bouillon is opgenomen voordat je meer toevoegt. Dit duurt ongeveer 18-20 minuten.

4. Asperges toevoegen:

  • Roer de aspergestukken (behalve de punten) door de risotto in de laatste 5 minuten van de kooktijd.
  • Voeg op het einde de boter en Parmezaanse kaas toe en roer tot de risotto romig is. Breng op smaak met zout en peper.

5. Serveren:

  • Verdeel de risotto over de borden. Garneer met de aspergepunten, extra Parmezaanse kaas en verse peterselie of basilicum.
  • Voeg optioneel wat citroenrasp toe voor een frisse toets.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print