Rokerige Tomatensoep met Chipotle

Rokerige Tomatensoep met Chipotle

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg rijpe tomaten (in grove stukken gesneden)
  • 1 blik gepelde tomaten (400 g)
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1-2 chipotlepepers (uit blik of gedroogd, afhankelijk van je pittigheid)
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 750 ml groentebouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel suiker
  • Zout en peper, naar smaak
  • Optioneel: Een scheutje room of kokosmelk voor garnering
  • Verse basilicum of peterselie voor afwerking
  • Geroosterd brood als bijgerecht

Bereiding:

  1. Tomaten roosteren:
    • Verwarm de oven voor op 200°C.
    • Verdeel de tomaten op een bakplaat, besprenkel met olijfolie, zout en peper. Rooster de tomaten 20-25 minuten, tot ze licht gekarameliseerd zijn.
  2. Ui en knoflook bakken:
    • Verhit een soeppan met olijfolie op middelhoog vuur.
    • Fruit de ui 3-4 minuten tot ze glazig zijn en voeg dan de knoflook toe.
  3. Chipotle en specerijen toevoegen:
    • Voeg de chipotlepepers (gehakt) en het gerookte paprikapoeder toe. Bak 1 minuut mee om de smaken vrij te laten komen.
  4. Soepbasis maken:
    • Doe de geroosterde tomaten samen met de gepelde tomaten en groentebouillon in de pan.
    • Voeg suiker toe (dit neutraliseert het zuur van de tomaten). Breng aan de kook en laat 15-20 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Pureren:
    • Haal de soep van het vuur en pureer glad met een staafmixer of blender. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe.
  6. Serveren:
    • Schenk de soep in kommen, garneer met een swirl room of kokosmelk en verse kruiden.
    • Serveer met knapperig geroosterd brood voor de ultieme combinatie.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print