300 g gemengd rood fruit (aardbeien, frambozen, blauwe bessen)
2 eetlepels suiker
1 eetlepel maizena
1 theelepel citroensap
Voor de crumble topping:
100 g bloem
50 g havermout (optioneel)
75 g koude boter (in blokjes gesneden)
75 g suiker (kristalsuiker of lichtbruine basterdsuiker)
1 theelepel vanille-extract (optioneel)
Snufje zout
Voor serveren:
Vanille-ijs of slagroom
Bereidingswijze:
1. De fruitvulling maken:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng in een kom het rode fruit met suiker, maizena en citroensap. De maizena zorgt ervoor dat het vocht van het fruit iets indikt tijdens het bakken.
Schep het fruitmengsel in een ovenschaal of verdeel het over kleine individuele ovenschaaltjes.
2. De crumble topping bereiden:
Meng de bloem, suiker, havermout (indien gebruikt), vanille-extract en een snufje zout in een kom.
Voeg de koude blokjes boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door het bloemmengsel. Je krijgt een grof, kruimelig deeg.
Verdeel de crumble gelijkmatig over het fruit in de ovenschaal.
3. De crumble bakken:
Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de crumble 25-30 minuten, totdat de topping goudbruin en krokant is en het fruit begint te bubbelen.
Haal de schaal uit de oven en laat 5-10 minuten afkoelen voor het serveren.
4. Serveren:
Serveer de warme crumble met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom voor een perfecte combinatie van warme en koude smaken.