1,5 liter runderbouillon (of groentebouillon voor een vegetarische versie)
300 g rundvlees (optioneel), in stukjes
2 tomaten, gepeld en in stukjes, of 2 eetlepels tomatenpuree
1 laurierblad
1 teentje knoflook, fijngehakt
Zout en peper naar smaak
Verse dille, fijngehakt (voor garnering)
Crème fraîche of zure room (voor serveren)
Bereidingswijze
Vlees en bouillon voorbereiden (optioneel)
Als je vlees gebruikt, kook het dan eerst in de bouillon tot het mals is (ongeveer 1-1,5 uur). Schep het vlees uit de bouillon en zet apart. Gebruik de bouillon als basis voor de soep.
Groenten aanfruiten
Verhit de boter of olie in een grote soeppan. Bak de ui en wortel tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten.
Kool en aardappelen toevoegen
Voeg de fijngesneden kool en blokjes aardappel toe aan de pan. Roer goed en bak nog 5 minuten mee.
Bouillon en tomaten toevoegen
Voeg de bouillon, tomaten, en laurierblad toe. Breng aan de kook en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken, tot de aardappelen gaar zijn.
Kruiden en vlees toevoegen
Voeg de knoflook, zout, peper en het gekookte vlees toe aan de soep. Laat nog 5-10 minuten pruttelen om de smaken te mengen.
Serveren
Schep de soep in kommen, garneer met verse dille, en voeg een lepel crème fraîche of zure room toe. Serveer met een stuk donker roggebrood.