Russische Sjtsji (Koolsoep)

Russische Sjtsji (Koolsoep)

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 eetlepels boter of olie
  • 1 middelgrote ui, fijngesneden
  • 1 wortel, in plakjes of geraspt
  • 2 aardappelen, in blokjes
  • 300 g witte kool, fijngesneden
  • 1,5 liter runderbouillon (of groentebouillon voor een vegetarische versie)
  • 300 g rundvlees (optioneel), in stukjes
  • 2 tomaten, gepeld en in stukjes, of 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 laurierblad
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse dille, fijngehakt (voor garnering)
  • Crème fraîche of zure room (voor serveren)

Bereidingswijze

  1. Vlees en bouillon voorbereiden (optioneel) Als je vlees gebruikt, kook het dan eerst in de bouillon tot het mals is (ongeveer 1-1,5 uur). Schep het vlees uit de bouillon en zet apart. Gebruik de bouillon als basis voor de soep.
  2. Groenten aanfruiten Verhit de boter of olie in een grote soeppan. Bak de ui en wortel tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten.
  3. Kool en aardappelen toevoegen Voeg de fijngesneden kool en blokjes aardappel toe aan de pan. Roer goed en bak nog 5 minuten mee.
  4. Bouillon en tomaten toevoegen Voeg de bouillon, tomaten, en laurierblad toe. Breng aan de kook en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken, tot de aardappelen gaar zijn.
  5. Kruiden en vlees toevoegen Voeg de knoflook, zout, peper en het gekookte vlees toe aan de soep. Laat nog 5-10 minuten pruttelen om de smaken te mengen.
  6. Serveren Schep de soep in kommen, garneer met verse dille, en voeg een lepel crème fraîche of zure room toe. Serveer met een stuk donker roggebrood.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print