1 snufje saffraan, geweekt in een klein beetje warm water
1 liter runder- of groentebouillon
Zout en peper naar smaak
Olijfolie
Bereidingswijze
Voorbereiding bonen
Spoel de geweekte bonen goed af en zet ze apart.
Basis maken
Verhit een scheutje olijfolie in een grote stoofpan. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze glazig zijn.
Vlees toevoegen
Voeg de chorizo, serranoham en bloedworst toe aan de pan. Bak deze kort mee tot het vlees begint te kleuren.
Specerijen en bouillon
Roer de paprikapoeder en het saffraanwater door het mengsel. Voeg vervolgens de bonen, bouillon en laurierblaadjes toe. Breng aan de kook.
Lange, langzame bereiding
Zet het vuur laag en laat de Fabada ongeveer 2 tot 2,5 uur zachtjes pruttelen. Controleer regelmatig of de bonen gaar zijn. Voeg indien nodig extra water of bouillon toe.
Op smaak brengen
Proef de stoofpot en voeg zout en peper naar smaak toe.
Serveren
Serveer de Fabada in diepe borden of kommen, met eventueel een stuk knapperig brood erbij.