Spaanse Fabada

Spaanse Fabada

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 g droge witte bonen (zoals fabes of cannellinibonen), geweekt in water (minimaal 8 uur)
  • 1 chorizoworst, in dikke plakken
  • 100 g serranoham of spek, in blokjes
  • 1 bloedworst (morcilla), in dikke plakken
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel paprikapoeder (bij voorkeur gerookte paprika, pimentón)
  • 1 snufje saffraan, geweekt in een klein beetje warm water
  • 1 liter runder- of groentebouillon
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie

Bereidingswijze

  1. Voorbereiding bonen Spoel de geweekte bonen goed af en zet ze apart.
  2. Basis maken Verhit een scheutje olijfolie in een grote stoofpan. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze glazig zijn.
  3. Vlees toevoegen Voeg de chorizo, serranoham en bloedworst toe aan de pan. Bak deze kort mee tot het vlees begint te kleuren.
  4. Specerijen en bouillon Roer de paprikapoeder en het saffraanwater door het mengsel. Voeg vervolgens de bonen, bouillon en laurierblaadjes toe. Breng aan de kook.
  5. Lange, langzame bereiding Zet het vuur laag en laat de Fabada ongeveer 2 tot 2,5 uur zachtjes pruttelen. Controleer regelmatig of de bonen gaar zijn. Voeg indien nodig extra water of bouillon toe.
  6. Op smaak brengen Proef de stoofpot en voeg zout en peper naar smaak toe.
  7. Serveren Serveer de Fabada in diepe borden of kommen, met eventueel een stuk knapperig brood erbij.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print