Speculaas Cheesecake

Speculaas Cheesecake

Ingrediënten voor 8-10 personen:

Voor de bodem:
  • 250 g speculaas koekjes
  • 100 g ongezouten boter (gesmolten)
Voor de vulling:
  • 500 g roomkaas (op kamertemperatuur)
  • 200 ml slagroom (koud)
  • 100 g suiker
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
Voor de topping:
  • 4-5 speculaas koekjes (verkruimeld)
  • 2 eetlepels karamelsaus (optioneel)
  • Poedersuiker voor afwerking

Bereidingswijze

1. De speculaasbodem maken:

  1. Verkruimel de speculaas koekjes fijn met een keukenmachine of deegroller.
  2. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter tot een nat, zandachtig mengsel.
  3. Druk het koekmengsel stevig aan op de bodem van een ingevette springvorm (20-22 cm).
  4. Zet de bodem 10 minuten in de koelkast om op te stijven.

2. De cheesecakevulling bereiden:

  1. Klop de roomkaas in een grote kom glad met een mixer. Voeg de suiker en speculaaskruiden toe en mix goed door.
  2. Voeg één voor één de eieren toe en mix tot alles goed is opgenomen.
  3. Giet de koude slagroom erbij en voeg het vanille-extract toe. Mix op lage snelheid tot een luchtig, romig mengsel.

3. Cheesecake bakken:

  1. Verwarm de oven voor op 150°C.
  2. Giet het roomkaasmengsel op de speculaasbodem en strijk glad met een spatel.
  3. Bak de cheesecake in de voorverwarmde oven gedurende 50-60 minuten. De randen moeten stevig zijn, maar het midden mag nog iets wiebelen.
  4. Laat de cheesecake 1 uur afkoelen in de oven met de deur op een kier. Daarna verder laten afkoelen op kamertemperatuur. Zet hem vervolgens minimaal 4 uur (of een hele nacht) in de koelkast.

4. De cheesecake afwerken:

  1. Bestrooi de bovenkant van de cheesecake met verkruimelde speculaas koekjes.
  2. Druppel karamelsaus over de bovenkant voor extra smaak en een feestelijke afwerking.
  3. Voeg eventueel een klein laagje poedersuiker toe voor een winterse touch.

5. Serveren:

  • Haal de cheesecake voorzichtig uit de springvorm en snijd in mooie punten.
  • Serveer de cheesecake gekoeld, eventueel met een extra toef slagroom erbij.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print