Stifado (Griekse rundvleesstoofpot)

Stifado (Griekse rundvleesstoofpot)

Ingrediƫnten voor 4 personen:

  • 800 g rundvlees (stoofvlees, in blokjes gesneden)
  • 500 g zilveruitjes of kleine sjalotten, gepeld
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 400 g tomatenblokjes (blik)
  • 200 ml rode wijn
  • 200 ml runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kruidnagels
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • Zout en peper, naar smaak
  • Verse peterselie, voor garnering
Voor erbij:
  • Knapperig brood, rijst of orzo

Bereiding:

1. Vlees aanbraden:

  • Verhit de olijfolie in een grote stoofpan op middelhoog vuur.
  • Bestrooi het rundvlees met zout en peper. Bak het vlees in porties aan tot het mooi bruin is. Haal het uit de pan en zet apart.

2. Aromaten bakken:

  • Voeg in dezelfde pan de gesnipperde ui toe en bak deze 5 minuten tot ze glazig zijn.
  • Doe de knoflook en de zilveruitjes erbij en bak nog 5 minuten tot ze licht gekaramelliseerd zijn.

3. Stoofpot opbouwen:

  • Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee.
  • Giet de rode wijn erbij en schraap de aanbaksels los van de bodem. Laat de wijn 2-3 minuten inkoken.
  • Voeg de tomatenblokjes, runderbouillon, laurierblaadjes, kaneelstokje, kruidnagels, oregano en rode wijnazijn toe. Roer alles goed door.

4. Langzaam stoven:

  • Leg het aangebraden vlees terug in de pan. Breng aan de kook en zet het vuur laag.
  • Laat de stoofpot 2-3 uur zachtjes pruttelen met het deksel schuin op de pan, tot het vlees botermals is en de saus mooi ingedikt. Roer af en toe door.

5. Serveren:

  • Verwijder het kaneelstokje, de kruidnagels en laurierblaadjes.
  • Garneer de stifado met verse peterselie en serveer met knapperig brood, rijst of orzo.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print