500 ml donker bier (bijvoorbeeld een dubbel of stout)
200 ml runderbouillon
2 laurierblaadjes
2 takjes tijm
2 eetlepels bruine suiker (of appelstroop)
2 teentjes knoflook, fijngehakt
Zout en peper, naar smaak
Verse peterselie (voor garnering)
Bereiding:
Stoofvlees aanbraden:
Bestrooi de blokjes rundvlees met bloem, zout en peper.
Verhit de boter of olijfolie in een grote stoofpan op middelhoog vuur.
Bak het vlees in delen aan tot het mooi bruin is. Haal het vlees uit de pan en zet het apart.
Groenten fruiten:
Voeg de uien toe aan dezelfde pan en bak ze 5 minuten tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.
Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
Blussen met bier:
Leg het vlees terug in de pan en giet het bier erbij. Roer goed om de aanbaksels los te maken.
Voeg de runderbouillon, laurierblaadjes, tijm en bruine suiker toe. Breng aan de kook.
Langzaam stoven:
Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het vlees 2 tot 3 uur zachtjes stoven. Roer af en toe door.
Wintergroenten toevoegen:
Voeg na 1,5 uur de wortelen, pastinaak en aardappelen toe aan de pan. Laat alles nog 1 uur zachtjes verder garen, tot het vlees en de groenten botermals zijn.
Serveren:
Haal de laurierblaadjes en tijm uit de pan.
Breng het stoofvlees op smaak met extra zout en peper indien nodig.
Garneer met verse peterselie en serveer met knapperig brood of aardappelpuree.