Stoofvlees met Bier en Wintergroenten

Stoofvlees met Bier en Wintergroenten

Ingrediƫnten voor 4 personen:

  • 800 g rundvlees (stoofvlees, in blokjes gesneden)
  • 2 grote uien, in halve ringen
  • 2 wortelen, in grove stukken
  • 2 pastinaken, in grove stukken
  • 500 g aardappelen, in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels boter of olijfolie
  • 500 ml donker bier (bijvoorbeeld een dubbel of stout)
  • 200 ml runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 eetlepels bruine suiker (of appelstroop)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Zout en peper, naar smaak
  • Verse peterselie (voor garnering)

Bereiding:

  1. Stoofvlees aanbraden:
    • Bestrooi de blokjes rundvlees met bloem, zout en peper.
    • Verhit de boter of olijfolie in een grote stoofpan op middelhoog vuur.
    • Bak het vlees in delen aan tot het mooi bruin is. Haal het vlees uit de pan en zet het apart.
  2. Groenten fruiten:
    • Voeg de uien toe aan dezelfde pan en bak ze 5 minuten tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.
    • Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
  3. Blussen met bier:
    • Leg het vlees terug in de pan en giet het bier erbij. Roer goed om de aanbaksels los te maken.
    • Voeg de runderbouillon, laurierblaadjes, tijm en bruine suiker toe. Breng aan de kook.
  4. Langzaam stoven:
    • Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het vlees 2 tot 3 uur zachtjes stoven. Roer af en toe door.
  5. Wintergroenten toevoegen:
    • Voeg na 1,5 uur de wortelen, pastinaak en aardappelen toe aan de pan. Laat alles nog 1 uur zachtjes verder garen, tot het vlees en de groenten botermals zijn.
  6. Serveren:
    • Haal de laurierblaadjes en tijm uit de pan.
    • Breng het stoofvlees op smaak met extra zout en peper indien nodig.
    • Garneer met verse peterselie en serveer met knapperig brood of aardappelpuree.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print