Tartelette met gekarameliseerde ui en blauwe kaas

Tartelette met gekarameliseerde ui en blauwe kaas

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor het deeg:
  • 200 g bloem
  • 100 g koude boter, in blokjes
  • 1 ei
  • 2-3 eetlepels koud water
  • 1/2 theelepel zout
Voor de vulling:
  • 2 grote uien, in dunne ringen gesneden
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel suiker (of honing)
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 100 g blauwe kaas, verkruimeld (bijv. Gorgonzola of Roquefort)
  • 1 eetlepel verse tijm (optioneel)

Bereidingswijze:

1. Deeg maken
  1. Meng de bloem en het zout in een kom. Voeg de boter toe en wrijf met je vingers tot een kruimelig mengsel.
  2. Voeg het ei en koud water toe en kneed tot een soepel deeg. Verpak in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
2. Gekarameliseerde ui maken
  1. Verhit de boter en olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de uienringen toe en bak ze langzaam gedurende 15-20 minuten, totdat ze zacht en goudbruin zijn.
  3. Strooi de suiker over de uien, voeg de balsamicoazijn toe en roer goed. Laat nog 5 minuten karamelliseren. Zet apart.
3. Tartelettes vormen
  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet vier kleine tartelettevormpjes in.
  2. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en bekleed de vormpjes met het deeg. Prik gaatjes in de bodem met een vork.
  3. Bak de deegbodems 10 minuten blind met bakpapier en bakbonen. Verwijder de bakbonen en bak nog 5 minuten zonder.
4. Vullen en bakken
  1. Verdeel de gekarameliseerde ui over de gebakken deegbodems.
  2. Strooi de blauwe kaas erover en bestrooi eventueel met verse tijm.
  3. Bak de tartelettes nog 10-12 minuten, totdat de kaas gesmolten en licht gebruind is.

Serveren

  • Serveer de tartelettes warm, eventueel met een frisse salade ernaast.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print