Fruit de ui en knoflook: Verhit de olijfolie in een grote pan en voeg de fijngesneden ui en knoflook toe. Bak ze op een middelhoog vuur tot ze zacht en licht goudbruin zijn.
Voeg de tomaten toe: Voeg de in stukken gesneden tomaten en tomatenpuree toe aan de pan. Laat het 5-10 minuten zachtjes koken, zodat de tomaten zacht worden en hun sappen vrijgeven.
Bouillon toevoegen: Giet de groentebouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 15-20 minuten zachtjes pruttelen.
Pureer de soep: Haal de pan van het vuur en gebruik een staafmixer om de soep glad te pureren. Voeg daarna de verse basilicum toe en meng goed door.
Breng op smaak: Voeg zout en peper toe naar smaak. Voor een extra romige soep kun je wat room toevoegen.
Serveren: Serveer de tomaten-basilicumsoep warm, gegarneerd met wat verse basilicumblaadjes en eventueel een scheutje room.