Varkensmedaillons in Romige Champignon-Mosterdsaus
Ingrediƫnten voor 4 personen:
Voor de varkensmedaillons:
600 g varkenshaas (in dikke plakken gesneden, ca. 2-3 cm)
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel boter
Zout en peper, naar smaak
Voor de champignon-mosterdsaus:
250 g champignons, in plakjes gesneden
1 sjalotje, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
200 ml kookroom
1 eetlepel grove mosterd
1 eetlepel dijonmosterd
100 ml witte wijn (optioneel, vervang met bouillon indien gewenst)
200 ml runder- of kippenbouillon
Verse tijm of peterselie, gehakt (voor garnering)
Bereiding:
1. Varkensmedaillons bakken:
Verhit de olijfolie en boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Kruid de varkensmedaillons met zout en peper.
Bak de medaillons aan beide kanten goudbruin (ongeveer 3-4 minuten per kant, afhankelijk van de dikte). Haal ze uit de pan en leg ze op een bord onder aluminiumfolie om te rusten.
2. Champignon-mosterdsaus bereiden:
In dezelfde pan voeg je eventueel nog wat extra boter toe.
Fruit het sjalotje 2-3 minuten tot het zacht is. Voeg de knoflook en champignons toe en bak tot de champignons goudbruin zijn (ongeveer 5 minuten).
Blus af met de witte wijn (of bouillon) en schraap de aanbaksels los. Laat dit 2 minuten inkoken.
Voeg de mosterd (zowel de grove als dijon) en de bouillon toe. Roer goed en laat het zachtjes pruttelen.
Giet de kookroom erbij en laat de saus indikken tot een romige textuur (ongeveer 5 minuten).
3. Alles samenbrengen:
Leg de varkensmedaillons terug in de pan, zodat ze in de saus kunnen opwarmen.
Proef en breng de saus op smaak met zout en peper.
4. Serveren:
Serveer de varkensmedaillons met de champignon-mosterdsaus.
Garneer met verse tijm of peterselie.
Lekker met romige aardappelpuree en knapperige sperziebonen of geroosterde wortelen.