Vegetarische Chili met Zwarte Bonen en Zoete Aardappel

Vegetarische Chili met Zwarte Bonen en Zoete Aardappel

Ingrediƫnten voor 4 personen:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 gele paprika, in blokjes
  • 1 grote zoete aardappel (ca. 400 g), in kleine blokjes
  • 2 blikken zwarte bonen (400 g elk), uitgelekt en afgespoeld
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder (of meer naar smaak)
  • 500 ml groentebouillon
  • Zout en peper, naar smaak
  • 1 limoen, in partjes gesneden
Toppings:
  • Verse koriander, gehakt
  • Avocado, in plakjes
  • Geraspte kaas (optioneel)
  • Zure room of Griekse yoghurt (optioneel)

Bereiding:

  1. De basis maken:
    • Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
    • Fruit de ui 3-4 minuten tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut.
  2. Groenten toevoegen:
    • Voeg de paprika en de blokjes zoete aardappel toe. Bak dit ongeveer 5 minuten, zodat de groenten licht zachter worden.
  3. Kruiden en tomaten:
    • Voeg de komijnpoeder, gerookt paprikapoeder en chilipoeder toe. Bak de kruiden kort mee zodat ze hun aroma vrijgeven.
    • Roer de tomatenpuree erdoor en bak dit 1 minuut.
  4. Bouillon en bonen:
    • Voeg de tomatenblokjes en groentebouillon toe. Roer goed en breng aan de kook.
    • Doe de zwarte bonen erbij en roer alles door elkaar.
  5. Chili laten sudderen:
    • Zet het vuur laag en laat de chili 25-30 minuten pruttelen met het deksel schuin op de pan, tot de zoete aardappel gaar is en de saus wat ingedikt is.
  6. Op smaak brengen:
    • Proef en breng de chili op smaak met zout, peper en een kneepje limoensap voor frisheid.
  7. Serveren:
    • Schep de chili in kommen en garneer met plakjes avocado, verse koriander en eventueel een beetje geraspte kaas of zure room.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print